Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6355886 www.bgdnes.bg

Топсъвети за пестеливо лято

Плитка чиния - дебел портфейл

Струва ли ви се често, че всичките пари, с които разполагате, изведнъж се изпаряват?

В днешно време пестенето на средства е все по-трудно. Наред с високите сметки, които неизбежно трябва да покрием, сме и заобиколени от всякакви глезотийки, които искаме да притежаваме. Понякога сме безсилни пред изкушението.
Пестенето на средства обаче не е невъзможно! Дори най-големият прахосник с желание и воля може да задели някой лев, стига да пожелае.

Предлагаме ви няколко прости начина, които да опитате, ако сте решили, че вече не искате да сте от хората тип "широки пръсти".

Реклама

1. Направете си седмичен "календар" за това, което смятате да спестите. Както всичко друго в живота, ако искате да подобрите финансовото си положение, ще трябва да се погрижите за парите си. Поставете си финансови цели, които да сте изпълнили в края на седмицата, и през всичките дни следете докъде сте стигнали, като се опитвате да не се изкушавате от непотребни вещи.

2. Планирайте храната си за седмицата. Отделете няколко часа през уикенда за пазаруване в някой голям хипермаркет. С готов списък си набавете всичко, което ще ви е нужно за предстоящите седем дни. Така ще избягате от капана да посещавате всяка вечер най-близкия магазин, откъдето често се прибирате с повече от необходимите ви продукти.

3. Поканете приятелите си вкъщи. Когато имате много семейни приятели или много роднини, с които постоянно излизате, парите изтичат като вода. Не е нужно да ограничавате срещите с любимата ви компания, може просто да смените мястото. Вместо да се събирате в скъпи ресторанти на вечеря, може да ги поканите вкъщи, като всеки да донесе каквото пожелае за хапване.

4. Работете повече. Когато работите много, няма много време да пазарувате и да харчите пари. Така че останете зает и преследвайте кариера, която обичате.

5. Изчакайте 48 часа, преди да кликнете върху "Купи". Тъй като можем да имаме всичко, което искаме в наши дни само с натискане на бутон (онлайн пазаруване), трябва да намерите начин, който да помогне за стопирането на вашите импулсивни покупки. Изчакайте 48 часа, преди да харчите пари за неща, които струват повече от определена сума. Когато го направите, ще установите, че елементът е повече от "желание", отколкото "необходимост". Освен това ще спестите пари и ще работите, за да бъдете по-внимателни с разходите си.

6. Разкрасете се с домашни средства. Определете един максимален бюджет, който ще отделите за козметика, и не го превишавайте. Опитайте се да спестите от козметични процедури в козметичните салони, като опитвате различни домашни рецепти. Доказано е, че природните средства дават изключително добри резултати.

Реклама

7. Бъдете креативни с подаръците, които правите. Намерете творчески начини да изразявате любовта си към приятели и членове на семейството си с безплатни, по-евтини или ръчно изработени подаръци за празници. В края на краищата една ръкописна бележка, обясняваща защо обичате някого, може да бъде по-сантиментална от някакъв скъп подарък, който той или тя никога няма да използва. Повечето хора ще оценят мисълта зад вашите подаръци повече от всичко, така че не се страхувайте да спестите пари и да намерите безплатни начини да празнувате рождените дни и празниците.

8. Изберете качеството пред количеството. Това може да се отнася до храна, дрехи, електроника и много други. Въпреки че е примамливо да изберете по-благоприятна за бюджета версия на един продукт, понякога изборът на добро качество ще ви спести повече в дългосрочен план. Използвайте философията на разходите за износване с по-скъпи дрехи и обувки.

9. Не се сравнявайте с никого и не се опитвайте на всяка цена да подражавате на хора с повече възможности от вас. Това важи особено за известни личности, на които сте фен. Запомнете, че вие сте най-важен, както и планът ви да спестите колкото можете повече.

10. Намерете финансовите си цели. Бъдете много конкретни с тях. Например, казвайки: "Искам да спестя пари", не е достатъчно. Трябва да посочите колко ви е необходимо, кога и какво трябва да спестите всеки месец, за да постигнете целта. Когато знаете какви са вашите цели, вие сте по-склонни да продължите да пестите в дългосрочен план.

11. Вземете решение за приоритетите си. Различните хора имат различни приоритети, когато става дума за спестяване на пари, така че на първо място трябва да се реши кои спестовни цели са най-важни за вас. Част от този процес е да решите колко дълго можете да изчакате, за да спестите за дадена цел, и колко искате да отделяте всеки месец, за да я достигнете. Направете това за всичките си цели и ги подредете по приоритет, след което заделете съответните пари настрана в месечния си бюджет. Не забравяйте, че определянето на приоритетите означава вземане на решения. Ако искате да се съсредоточите върху спестяване за пенсия, някои други цели ще трябва да останат на заден план, докато постигнете най-важните си приоритети.

Дори малко да спестите, е по-добре от нищо. Проследявайте напредъка си и продължавайте да увеличавате броя година след година. Стъпка по стъпка, всеки ден, можете да стигнете до много високо ниво на икономии.

Реклама
Реклама
Реклама