Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6356247 www.bgdnes.bg

Касиерът с 21 млн.заплашван със смърт

Със смърт е бил заплашван бившият главен касиер на Алфа банк Петко Митевски, който бе осъден на 15 години затвор заради откраднати 21 млн. лв. от трезора, научи "България Днес". Според версията на криминалистите именно това била причината Митевски да се покрие и да бъде обявен за издирване от прокуратурата. По думите на запознати с казуса имало сериозни опасения, че докато е на свобода, бившият касиер може сериозно да пострада, за да бъде заличена следата към задигнатите пари. Интерес от такова развитие на сюжета имали хората, прибрали откраднатите милиони. Те не бяха открити, въпреки че разследването и съдебният процес се точиха седем години.
Адвокатът на осъдения - Георги Варамезов, обясни, че днес Митевски ще отиде в 6-о РПУ и ще се предаде. Защитникът допълни, че през последната седмица не се е виждал с клиента си, тъй като бил извън София.
На 16 май бившият главен касиер получи 15 години затвор от състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Николай Младенов. Магистратът обаче остави Митевски на свобода с най-леката мярка "подписка". СГС реши още половината имущество на Митевски да се конфискува. Съдът уважи и гражданския иск на банката, според който бившият главен касиер трябва да върне на трезора 21 млн. лв. плюс лихвите. Три години след излежаване на присъдата той няма право да заема счетоводна длъжност или ръководна позиция в държавна или общинска фирма.
Прокуратурата протестира решението на съдия Николай Младенов от СГС пред Софийския апелативен съд (САС), който постановява Митевски да бъде вкаран в ареста. Той обаче не е открит на адреса си и е обявен за общодържавно издирване. Издадена му е и забрана да напуска страната.
По време на процеса стана ясно, че за да бъдат изнесени милионите от трезора на столичния бул. "Васил Левски", са били нужни само една кожена чанта и професионална немарливост. Всяка сутрин главният касиер влизал зад паричния салон, където се намирала главната каса, а с него била и управителката на офиса Виолета Вучева. Двамата отваряли касата. Митевски държал ключа, а във Вучева бил кодът. Така само двамата заедно имали достъп до парите. Касата оставала отворена през целия ден, а вечер в нарушение на правилата Митевски я затварял сам. За колко време са изнесени пачките в кожената чанта, така и не става ясно. Съдът приема, че това е станало през периода 2009-2010 г., докато Митевски твърди, че ги е изнесъл в рамките на десетина дни в началото на 2010 г. За да прикрие липсите, той създавал фалшиви документи, че парите са "на път", и така до пролетта на 2010 г., когато започнала ревизия на касата. Още в самото начало Митевски извикал един от началниците и му обяснил, че няма никакъв смисъл от проверка, и дал листче с разбивка на изнесените от него средства - 2,1 млн. лв., 9,250 млн. евро и 650 хил. долара.
В своите обяснения пред шефовете си Митевски твърди, че в началото на февруари 2010 г. неговият най-добър приятел Петър Цабалас - Пепи Гърка го помолил да му помогне с голяма сума пари. Трябвали му в брой заради временни финансови затруднения покрай строителство на обекти. Обещал да върне парите, а за услугата Митевски щял да получи хонорар от 400 хил. лв. За да не рухне репутацията на банката, шефовете й подават сигнал в полицията няколко месеца по-късно. Митевски се отрича от самопризнанията си пред работодателя. Те нямат доказателствена стойност, тъй като не са взети по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.


Милост и за "Наглите"

Съдия Николай Младенов от (СГС) е магистратът, с чието решение за една бройка от пандиза да се измъкне Ивайло Евтимов-Йожи от бруталната банда за отвличания "Наглите". Престъпниците подлудиха държавата с похищенията на богаташи, които бяха държани в плен и връщани с отрязани пръсти срещу тлъсти откупи.
През май съдия Младенов пусна на свобода Йожи от "Наглите" с мотива, че 9 г. и половина са напълно достатъчни да се поправи в затвора. Това става въпреки резервите на администрацията на затвора, че Евтимов се е поправил, и отрицателно становище за предсрочното му освобождаване. Осъденият се възползва от законното си право и сам поиска от съда да го пусне от пандиза. Скандалното решение на СГС стана публично достояние след разследване на в. "24 часа". Последва протест от прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС), който отмени решението на СГС и поряза мераците на Йожи да излезе на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама