Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6356354 www.bgdnes.bg

Живко Суджука притиска свидетели

Заплахи и опити за саморазправа със свидетели срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука станаха повод за масирана акция на ченгета и прокурори в Добрич.
На място в града пристигна спецекип обвинители и 10 служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

Суперсекретната служба отговаря за охраната у нас или в чужбина на хората, престрашили се да проговорят срещу босове на мафията. Вместо на разкаяли се бандити тайните агенти предложиха закрила на ченгета, собственик на пицария и дребни бизнесмени. Общото между тях е фактът, че са се осмелили да проговорят за дългогодишния рекет и безобразия на депутата Мартинов. Преди дни срещу него бе повдигнато обвинение, че принудил местен търговец да му дари 4 тона суджук с обяснението, че са за Бойко Борисов. Освен за суджука Мартинов бе обвинен и за оказване на натиск срещу ченгета и прокурори да манипулират разследвания за смърт при катастрофа, анулират актове на шофьора му и притискат бизнесмени. Според главния прокурор Сотир Цацаров аферите на Живко Суджука са известни в Добрич от години, но никой от пострадалите не смеел да се оплаче. Причина според запознати са близките връзки на депутата с хора от централното ръководство на ГЕРБ и страх от отмъщение.
Седмица след избухването на "Суджукгейт" опасенията на пострадалите започват да се потвърждават. Част от свидетелите се оплакват от случили им се странни инциденти, а други от масирани проверки на държавни органи. Инцидентите съвпаднали с отправени преди това заплахи от самия депутат, обявиха вчера разследващите. На един от престрашилите се да говорят дори неправомерно е затворена пицария, обяви говорителя на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. По думите й всички заплашени вече дават показания и им е предложена специална закрила.
Наред с натиска върху свидетели прокурорски спецекип започва разследване и за минали афери на Живко Суджука, разкриха запознати пред "България Днес". Специална проверка ще се прави по подозрения, че депутатът от ГЕРБ е забъркан и в афери с ДДС. Сигнал за това до прокуратурата подава още преди шест години лидерът на РЗС Яне Янев. На специална пресконференция в Добрич той обяви, че в схемата участват висш данъчен шеф, общински съветници и депутати от ГЕРБ. Някои от обявените от Янев имена и до момента са депутати или висши функционери в партията. В други случаи са изнудвани земеделски производители "по формулата няма отчитане - няма субсидия". На онези, които оказват съпротива, били изпращани тутакси яки ревизии, допълни Янев.
Разследващите ще проверяват в детайли и имотните сделки на Живко Суджука. През годините негови фирми са успели да заменят или купят апетитни общински терени край Каварна. Повечето от сделките са направени по лично предложение на тогавашния кмет Цонко Цонев, а одобрението им предизвиква скандали в общинския съвет, разказват запознати. Причината е, че цените или оценките на апетитните терени се разминават с пазарните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама