Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6358050 www.bgdnes.bg

Заливат ни с гадни гръцки дини

Македонските са още по-евтини и некачествени

Внимавайте с дините!

Пазарът е залят с безвкусни, некачествени и евтини любеници. Летните плодове идват най-често от Гърция и Македония, но вкусовите им качества не могат да стъпят и на малкия пръст на родните, които все още не са узрели напълно и ще бъдат в продажба през август.

За проблема с гадните дини алармираха пред "България Днес" и търговци, и клиенти. И двете страни са разочаровани от предлаганите по щандовете на супермаркетите и по пазарите дини.

Реклама

На стоковите борси масово се предлагат вносни дини от Македония и Гърция на много ниски цени. Справка с всекидневния бюлетин за цените на едро на плодовете и зеленчуците, предлагани на едро от най-големите тържища в страната, показва, че при българските дини исканата цена най-често е 30 стотинки за килограм, а при гръцките варира в зависимост от качеството от 20 до 40 стотинки. Македонските дини вървят на цени от 15 до 35 стотинки за килограм.

Проучване на "България Днес" показа, че проблемът не идва само от евтините и безвкусни гръцки и македонски любеници.

Само преди броени дни цяла Югозападна България, а може би и не само тя, бе залята от фалшиви любеници, които се оказаха... тикви! Масово хора пропищяха и се опитваха да връщат дините, които са купили основно от големи хранителни магазини. Цената бе 40 стотинки на килограм, а произходът на плодовете - село Тополница.
На някои зеленчукови борси също има недоволство. Оказва се, че дините са засадени на семка от тиква и са със същия вкус при узряването си. Оплакванията на купувачите са, че динята обикновено е бледорозов цвят, мирише силно на тиква и понякога няма вкус на диня. Заради зачестилите сигнали и масово недоволство от Българската агенция за безопасност на храните трябва да предприемат мерки за санкциониране на производителя, категорични са недоволните клиенти.

Производители на сочните плодове разкриха как се правят фалшивите дини. Първо се прави разсад с тиквена семка. След като поникне, коренчето от тиква се пикира. След като укрепне, се прави разрез. В него се слага семка от диня и така скоро се прехвърля на полето.

Процесът гарантира бърз растеж, скоростно узряване и неболедуване на дините. Но всичко това за сметка на вкус, аромат и цвят на динята.
От десетки години такава е практиката при отглеждането на любеници освен в Благоевградско също и в Силистренско, споделят търговци.

Реклама
Реклама
Реклама