Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6358769 www.bgdnes.bg

Убитият Божилов, свързан с Галеви

Викали му Мечката, изчезнал внезапно

Версия: Спрял да плаща рекет, очистили го за назидание

Близък до изчезналите и издирвани Братя Галеви се оказа разстреляният вчера в Пловдив бизнесмен Данаил Божилов. Това разкриха ексклузивно пред "България Днес" запознати с разследването срещу бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев. Информаторите са категорични, че гребецът Божилов често е бил засичан в тяхна компания в заведенията и офисите им и е бил в добри отношения с тях.
"Галеви се обграждаха с едри момчета, които всяваха страх с вида си, но Мечката, както му беше дупнишкият прякор на Божилов, беше добряк. Вечно беше усмихнат, но много дисциплиниран. Говореше малко", разказват дупничани.
Въпреки това Божилов не участвал в наказателните отряди. Той по-скоро се занимавал с бизнес и финансови дела, като въртял крупните суми на Ангел Христов и Пламен Галев. Тъй като не се занимавал с бойни изкуства, а бил гребец, той не е част от охраната на дупнишките барети. В един период от време около 2006 година се появявал редом с Галеви навсякъде и всявал респект.
По това време Божилов се опитал да движи бизнес с дрехи втора ръка. Държал е търговски щанд в бившия ГУМ, но търговията не потръгнала. Някъде тогава той затвърдил позициите си пред Галеви, тъй като бил изключително лоялен и някак стартирал бизнеса със солариуми в Дупница.
Божилов бе убит показно с куршум право в сърцето в пловдивския парк "Лаута". Там той всяка сутрин разхождал питбула си. Именно този негов ангажимент към домашния любимец го направил лесна мишена за поръчковия килър.
"Убиецът е бил професионалист. Ползвал е само един куршум и е улучил мишената си право в сърцето. Следял е Божилов най-малко месец", категорични са запознатите с разследването.
Думите им се потвърждават и от факта, че мястото, където е застрелян Мечката, е добре проучено. Само там от целия осветен и опасан с камери парк няма добра видимост и видеоустройства.
Божилов е ликвидиран между 8.30 и 8:40 сутринта, когато в парк "Лаута" е нямало никой освен него.


43-годишният бизнесмен е имал високодоходен бизнес в последните години. Отворил няколко солариума в Пловдив, като си позволил да пусне на пазара ниски цени в замяна на най-качествената услуга. Цялата фирма се върти от приятелката му, която набира персонал и управлява солариумите и в Дупница, и в Пловдив.
Божилов е живеел в района на парк "Лаута" в Пловдив с дупничанката Мая Карлова от близо 10 години. По това време в родната Дупница смятали, че е ликвидиран. Виждали го толкова рядко, че повечето хора дори не го помнят.
"Мечката го наричахме тогава. Един ден просто се покри. Изнесъл се е тайно, сменил си е телефоните и никой не чуваше нищо за него. Мислехме, че са го очистили, че се е покрил, защото точно в този момент бяха започнали проблемите на Галеви с правосъдието", разкриха още информатори пред "България Днес".
Основната версия за показния разстрел на Божилов е, че е спрял да плаща на някой рекет. "Най-вероятно е спрял да си плаща вноските, защото само на 43 години той няма как да натрупа такова богатство. Само половин милион е оборудването на най-новото му соларно студио, а се готвеше да отваря и луксозен фитнес", разкриха още пред "България Днес".
По думите им Божилов съвсем вероятно е бил спонсориран от някой платежоспособен и опасен човек, на когото е решил, че не е нужно да плаща вече. Не е изключено той да е бил един от основните източници на доход по множеството офшорни сметки на Братя Галеви.
"В даден момент Мечката е решил, че Галеви може да не са вече между живите и да е преустановил да им дава рекета. И съответно те няма как да говорят с него, защото той може да се разприказва. И просто са го свитнали", обобщиха запознатите с разследването срещу скандалните братя.
В сряда следобед кучето на разстреляния бизнесмен не спираше да лае около лобното място на собственика си.
Трупът на бизнесмена бил открит от минувачи.
"Няма да намерят никога убиеца на Божилов. В повечето случаи наемниците са чужденци, при това обучени и вече отдавна са извън България. А пък и никой няма интерес отново да се разравя споменът за Братя Галеви, които никой никога повече няма да чуе и види у нас."


Таксиметров бос свитнат,
за да не говори

През декември 2015 година ключов свидетел срещу Братя Галеви бе открит мъртъв. Таксиметровият бос Пламен Миланов заведе дело срещу бившите барети, като ги обвини в рекет. Те искали от него т.нар. "такса спокойствие", за да може да работи.
Окръжна прокуратура – Кюстендил, образува досъдебно производство във връзка със смъртта на бизнесмена и неговата служителка Теодора Димитрова. Телата им бяха открити на петия етаж в сграда в центъра на Дупница на 30 декември. Помещението не е имало електрическо захранване и се е използвал бензинов генератор. Впоследствие следи от насилие върху труповете не бяха открити. Аутопсия дори доказа, че причината е задушаване от отоплителен уред. Жертви на Галеви обаче са категорични, че Пламен Миланов е бил ликвидиран.

Реклама

Търсят връзка между биячите

на Никодимов и нотариусите

Можело да са от една банда

Нападали личности, които им се струват известни

Една и съща банда стои зад побоите в Борисовата градина от последните дни. Това е една от горещите следи, по която работят ченгетата от столичното Четвърто РПУ, научи "България Днес". "Най-вероятно мъжете, които са нападали, са агресори от едно и също сборище. Ударите са нанасяни по подобен начин в лицата на жертвите", аргументираха се разследващите.
Във вторник нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й бяха нападнати от двама бабаити с качулки близо до Борисовата, в частта край булевард "Драган Цанков". Те са със счупени носове и скули, а биячите не взели нищо.
Подобен е случаят и с журналиста Иво Никодимов от БНТ. Той е смазан от бой, като също е удрян предимно в лицето.
И трите жертви помнят лицата на нападателите, категорични са ченгетата. Те поясниха, че нападателите на нотариусите са записани и на видеокамера.
"Нападението си го обяснявам по чисто хулигански подбуди. Това не е маршрутът, по който аз минавам, за да има някой, който да ме проследи. В момента, в който влязох в тази част на градината, не бях изминал и половината разстояние до следващата алея и трима младежи изскочиха от храстите и почнаха да ме налагат. Започнах да ги питам какво правят, но моите въпроси останаха в нищото", коментира от болницата журналистът Никодимов.
По думите му биячите приличали на футболни фенове. По подобен начин бяха описани и нападателите на нотариусите - високи 190 см, със спортно облекло, с черна и синя качулка на главите си.
По аналогичен начин бабаитите са напуснали и двете местопрестъпления - побегнали при появата на неочакван очевидец.


Не е изключено побоите да са били отчасти произволни, категорични са разследващите.
"Нямало е нищо конкретно срещу нотариусите или журналиста, но по някакъв начин те са подразнили окото на нападателите. Било то със спретнатия си вид или са били разпознати, тъй като са публични лица", анализират експертите.
Главният секретар Младен Маринов е привиквал извънредно всички шефове на РПУ-та в София заради побоите в столицата от последните два дни.
Разследващите допускат и нападателите да са едни същи лица, както и атаките да са част от организирана кампания с цел да се разклати правителството, коментира в заключение експертите пред "България Днес".
От екипа на Българската национална телевизия изразиха огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. "Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото", коментират колегите на пострадалия Никодимов в становището си.
"Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество, които гарантират правата на всеки един гражданин и отговорността той да бъде защитен. Затова се надяваме, че извършителите на нападението над журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани."

Всеки месец се лее кръв

15 януари 2017 година - Тройно убийство потресе град Вълчи дол. Баща, майка и техният син са намерени мъртви в дома им.

31 януари 2017 година - Таньо от Пловдив убива с ритници жена си Мариела, след като се напил.

15 февруари 2017 - Бизнесмен преби до смърт свой работник в столичния квартал Княжево.

6 март 2017 година - Полицаят Драгомир Кирчев застреля приятелката си Галина Козарева и след това се самоуби.

19 март 2017 година - 30-годишният Валентин Михайлов е открит убит насред улица в Казанлък.

10 април 2017 - Таксиджия е убит по време на работа от клиенти на 23 и 26 години. Мъжете искали да го ограбят.

Реклама

18 май 2017 година - Драгомир Драганов застреля строителните инвеститори Вячеслав Колев и Стойка Мишева, а синът на Мишева бе ранен сериозно.

19 май 2017 година - Рецидивистът с арабски произход Тунджай Киров преби до смърт 40-годишна жена, за да открадне 80 лв. Целта му била дамската й чанта, но преди това я пребил за удоволствие.

25 май 2017 година - Зарязан бивш закла 46-годишния Реджеб в Руен. Причината е, че тръгнал с бившата му жена Айше. Бременната Айше също е ранена.

25 май 2017 година - 76-годишен мъж е пребит до смърт в дома си в Любимец.

23 юни 2017 година - Жестокият наркоман Стефан Станев коли и изтезава красивата си приятелка Виола в столичния квартал "Света Троица".

26 юни 2017 година - Крум Димитров убива 42-годишния Светослав Щерев в шуменската местност Смесе след запой.

28 юни 2017 година - Мъжаги с колове и прътове нападат ученици и треньори от отбора по гребане в Асеновград. 8 души са арестувани.

7 юли 2017 – Георги, на 27 години, е със счупен череп, след като е жестоко пребит от роми, докато изпраща приятелката си.

9 юли 2017 година - 18-годишният Александър изпада в кома след побой от група роми, които му поискали цигари. На 16 юли момчето издъхна.


Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама