Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6358770 www.bgdnes.bg

Пионки на Цветан Василев с милиони печалби

Пореден отказ за есктрадиция у нас на Цветан Василев са направили сръбските власти, обявиха вчера адвокатите на скандалния банкер.

Причина за поредното разкатаване е решение на Апелативния съд в Белград. С него магистратите за пореден път връщат делото на първа инстанция във Висшия съд на Белград. Мотивът, както и предните два пъти, е изключително странен - липса на достатъчно доказателства, изпратени от прокуратурата в София за вината на Василев. И то при положение че босът на фалиралата КТБ вече е официално обвинен в източване на над 2 милиарда лева. С безумното решение на властите в Белград шансовете мустакатият аферист да бъде върнат за началото на процеса се свеждат до нула. Решението на белградския съд не е изненада за родните обвинители. Още преди седмица прокурори намекнаха, че Цветан Василев е откупил свободата си с помощта на влиятелни лобисти. В замяна между няколко офшорни фирми са разменени милиони евро. Василев дори имал намерение да купи банка в Сърбия. По неофициална информация инвестицията в трезора е за над 10 млн. евро, а парите трябва да дойдат от България.
Макар и беглец, скандалният банкер през последните две години успя тихомълком да прехвърли част от бизнеса, купен с парите на КТБ, на подставени лица. Врътката става възможна благодарение на дъщеря му Радосвета, която поне три пъти идва тайно у нас, разкриват спецченгета.
Сред пионките на банкера са безработни роми, криминално проявени сърби и дори бежанец от Алжир. Към днешния момент няколко от фирмите на бушоните отчитат милиони печалби. Прехвърляне на пари тече и от притежаваната от Цветан Василев и съпругата му "Инвест Мениджмънт". Макар и запорирана, фирмата само за година е успяла да стопи активите си с няколко милиона лева, става ясно от финансовите отчети. Врътката според криминалисти става възможна с фиктивни операции, а парите са препратени към Белград. От документите на обръча фирми около КТБ се разбира, че Цветан Василев и до ден днешен си контролира бизнеса у нас. Престоят в Белград не му пречи да провежда общи събрания, на които се приемат отчети и разпределят печалбите.
Солидни постъпления отчита и близката до Цветан Василев счетоводителка Илина Нотева. Чрез фирмата си "Акаунт сървиз 2009" младата дама също успя да придобие имущество за милиони левове, купено с парите на КТБ. За броени седмици Нотева се сдобива с огромни апартаменти и офиси в София и курорта Св. св. Константин и Елена. Всички те са построени от фирми, финансирани от КТБ, а впоследствие прехвърлени на дъщерята на банкера беглец. Радосвета Василева от своя страна на практика ги подарява на счетоводителката чрез продажби, на цени многократно по-ниски от пазарните. Криминалисти подозират, че счетоводителката е участвала и в други схеми за прикриване на пари от КТБ. Това става повод Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да я включи в делото „КТБ“. Докато процесът за конфискация на откраднатите милиарди си тече, фирмата на счетоводителката Илина е натрупала над 4 милиона лева печалби по сметките си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама