Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6358773 www.bgdnes.bg

Патриотката Велева прала пари с обувки

Патриотката Анелия Велева от Костинброд, която е координатор на партията "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) в града, прала парите от трафика на бежанци през страната ни в магазини за обувки в София, подозират криминалисти, разследващи скандалния случай. Според комшии политическата активистка заедно с мъжа си Калин и съседа си Любомир Тодоров влагали част от парите от печелившия канал за мигранти от Турция за Сърбия в новооткрития магазин за обувки и чанти в столичния квартал "Младост 1". Легалния бизнес тя въртяла със съпругата на Любомир.
Престъпната банда бе разбита в събота на автомагистрала "Тракия", след като ченгета щурмуваха трите автомобила на шестимата трафиканти. Задържани бяха и петимата нелегални мигранти, които заплатили между 500 и 1000 евро за ескорта от турско-българската граница до Сърбия. Ден след зрелищния арест стана ясно, че част от групата е и Велева. През 2014 г. тя е била кандидат-депутат от листата на НФСБ в Костинброд, а година по-късно се е борила и за кметското кресло.
От Националния фронт за спасение на България реагираха с писмено становище, че остро осъждат каквато и да е съпричастност към криминално деяние, каквото е трафикът на хора, и припомниха, че именно те са инициатори за драстичен скок на санкциите за трафиканти. Освен патриотката трафикантка зад решетките в следствения арест в Пловдив са мъжът й Калин Василев, приятелят му Любомир Тодоров, бившата барета Николай Дюлгеров, бизнес дамата Калина Иванова, за която се твърди, че е тартор на групата, и свръзката им по Черноморието Дилян Н. от Бургас.


Любопитни се оказаха слуховете, които се носят на ул. "Момина сълза" в Костинброд, където живеят Калин и Анелия. Според комшии виновник за забъркването на семейството в престъпната афера е именно Любомир Тодоров, който живее на няколко пресечки от тях. Калин, за когото иначе всички в квартала твърдят, че бил добро и уважително момче, започнал да дружи постоянно с въпросния Любо. Размотавали се напред-назад с коли и бусове, като никой не знаел с какво точно се занимават. Запознати с разследването твърдят, че Любомир, който не бил родом от Костинброд, най-вероятно е бил и свръзката с хасковлийката Калина Иванова. Подозира се, че именно тя като организатор и мозък на схемата е убедила Тодоров да намери доверени хора, които искат да изкарат лесни и добри пари.
"Най-вероятно тоя Любо е придумал Калин и го е убедил да влезе в аферата. Анелия пък нали си му е съпруга, какво да прави, освен и тя да се забърка", заяви пред "България Днес" съсед на семейството, помолил за анонимност. Жители на село Безден, откъдето е родом Анелия, пък са категорични, че тя е добра и възпитана жена и не могат да повярват, че се е забъркала в престъпление.
"Недялко има две дъщери - Анелия и Румяна. Цал живот е бачкал като вол, за да ги изучи и да станат хора. Румяна си живее тук, в Безден, а Анелия знаем, че се занимаваше с политика и се омъжи в Костинброд. Чух, че са я арестували, и много се изненадах. Сигурно някой я е подвел", споделя комшия на бащата Недялко в селото. Никой от познатите не знаеше с какво точно си изкарват прехраната Калин и Анелия, като споменаха само, че наскоро са отворили магазин за обувки в столицата. Именно там ченгетата предполагат, че са изпрани част от парите от трафика.
Вчера се гледаха и мерките за задържане на шестимата трафиканти, но до приключване на редакционното време делото не бе приключило.

Два месеца разследвали групата

Каналът, членовете и организирането на трафика са наблюдавани повече от 2 месеца, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов. Той изтъкна, че няма никакво значени кой в какво качество е или какво позиция заема. След като някой извършва престъпление, се прилага законът. Маринов посочи, че за последния месец е имало няколко подобни реализации на цял канал, организиран на територията на страната. Това няма да е последният канал, който ще бъде разбит, заключи главният секретар.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама