Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6360468 www.bgdnes.bg

Касиерът с 21 млн. лв. може да е мъртъв

В паника за живота на касиера, който изнесе в чанти 21 млн. лв. от трезора на Алфабанк, са изпаднали негови роднини и приятели, научи "България Днес". Близките на осъдения на 15 години затвор Петко Митевски нямат представа къде е той от десетина дни. Те били силно притеснени от мистериозното изчезване на 47-годишния мъж и не изключвали с него да се е случило най-лошото и той вече да не е между живите.
Според запознати три са възможните основни версии по случая - бягство в чужбина, убийство или нещастен инцидент, който да е коствал живота на Митевски. В полза на всяка една от хипотезите има известни аргументи, но те все още не били подкрепени с доказателства.
По данни на криминалисти спрямо бившия главен касиер на обраната банка имало заплахи за живота му. Затова те допускат, че е възможно да е ликвидиран като неудобен свидетел. Интерес от такова кърваво развитие на сюжета имали хората, прибрали откраднатите милиони. Те не бяха открити, въпреки че разследването и съдебният процес се точеха седем години.
Когато обирът на банката е разкрит, шефовете й искат обяснения от главния касиер. В тях Митевски твърдял, че в началото на февруари 2010 г. неговият най-добър приятел Петър Цабалас - Пепи Гърка го помолил да му помогне с голяма сума пари. Трябвали му в брой заради временни финансови затруднения покрай строителство на обекти. Обещал да върне парите, а за услугата Митевски щял да получи хонорар от 400 хил. лв. По-късно пред разследващите касиерът се отрича от самопризнанията си пред работодателя. Те няма как да бъдат използвани и в съдебния процес, тъй като не са взети по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.


В крайна сметка парите така и не са открити, а Митевски е осъден от състав на Софийски градски съд (СГС) с председател Николай Младенов. Магистратът обаче остави Митевски на свобода с най-леката мярка "подписка". Има предположения, че част от милионите са инвестирани в апетитни имоти в най-скъпия район на София около Докторската градина. Друга - отишла при международен наркобос за сделка с кокаин от Южна Америка.
Напълно възможна е и другата версия за изчезването на бившия касиер, според която той е избягал в чужбина. Постъпил така, за да се спаси от дълъг престой в затвора, както направиха куп мафиоти, сред които и прословутите Братя Галеви.
Не е изключено и сериозен здравословен проблем да е причина за мистериозното изчезване на Митевски. Той едва не получава инфаркт в съдебната зала, когато чува присъдата си през май. Твърди се, че покрай делото той развил сериозни проблеми със сърцето и кръвното. Негови познати допускат, че може да е отишъл на спокойствие в планината. Там да му е станало лошо и разходката му да е приключила фатално.
"Нямам никаква представа къде е Митевски. Телефонът му е изключен и нямам връзка с него. Съпругата му също не знае къде е", твърди адвокатът на осъдения - Георги Варамезов, пред "България Днес". Защитникът видял за последно своя клиент на 17 юли. Тогава двамата отишли заедно в столичното Шесто РПУ, за да се предаде осъденият. Причината е, че Апелативният съд налага "задържане под стража" на Митевски. То идва след протест на прокуратурата срещу решението на съдия Младенов за оставането на осъдения на свобода срещу "подписка". Съдебното разпореждане за прибирането на Митевски в ареста обаче все още не било пристигнало в районното и ченгетата отпращат осъдения. След дни, когато документацията била налице, Петко вече е изчезнал.

Търсят го само у нас

Издирването на Петко Митевски засега е само на българска територия. МВР го търси от 19 юли, без резултат към момента. Той има наложена забрана да напуска страната. Делото за откраднатите милиони вече е внесено на втората инстанция - Софийски апелативен съд (САС), но още не е насрочено. Очаква се това да стане след ваканцията на магистратите - в началото на есента. Тогава Митевски ще бъде призован да се яви в съда. Ако не бъде издирен от МВР или не дойде в съда, най-вероятно ще бъде издадена европейска заповед за ареста му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама