Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/6360526 www.bgdnes.bg

Дунав пълен със сом и распер

Гонете рибата по долните течения

Алексей Гилтяй

Пълен с риба Дунав радва рибарите край българските брегове на втората по дължина река в Европа. Най-голямото изобилие в момента е на сом и распер. Рибата е най-добре да се гони по средното и долното течение на реката по бреговете на Козлодуй, Свищов, Русе и Силистра. В горната част към Лом и Видин уловът е доста по-слаб, като там в по-тясната река могат основно да се открият скубар и дребни платики.

В момента сомът е най-добре да се лови нощем. За стръв се използва класиката - попово прасе. Масово сомовете по бреговете на Дунав са с размери по 3,5 - 4 килограма, но от време на време се срещат и по-едри екземпляри. Хищната риба тази година тръгна още през юни заради топлото време и голямата вода. В края на март реката бе придошла и вкара доста риба от Западна и Средна Европа, основно от Унгария и Германия. Рибарите протриват ръце заради дъждовете в тези страни по това време на годината. Очаква се нивото на водата отново да се повиши и съответно да докара още риба. В момента Дунав е сравнително чист и бистър, като камъните на дъното се виждат от около метър и половина на брега.

Реклама

Широко разпространен в реката сега е и расперът. Този вид лъчеперка от семейство шаранови се лови на воблер или на клатушка. Най-често срещаните екземпляри са от по 1,5 - 2 килограма. Класическите шарани засега се срещат само инцидентно. Намира се и хубав, едър уклей, който се лови на бял червей. Има и шаран, но той се среща по-рядко.

Есетрата е забранена

Есетровите риби са забранени за ловене през тази част от годината. Това не пречи на бракониери да хващат незаконно чиги и пъструги. Есетрите стават все по-редки и се избиват поголовно заради ценния си хайвер. Техният улов сега е забранен в цяла Европа. Рибарите пазят в тайна улова си и безнаказано хващат есетри въпреки опитите на властите да бъдат спрени. Бракониерството продължава да е сериозен проблем по Дунав. Масово се ловят риби с ток, което е абсолютно забранено. Устройствата за пускане на ток вече са миниатюрни с големината на малък транзистор. Нарушителите пускат въдици уж да ловят сом, а всъщност удрят рибата с ток под водата.

Толстолобът идва през август

Рибарите по Дунав с нетърпение чакат средата на август, когато в реката масово започват да плуват толстолоби. В момента тази риба се лови с мрежи, но въдичарите започват да го гонят от около 15 август до 15 септември. Тази риба се лови най-успешно със стиропор. По същото време на годината се появява и амурът. Той много обича млечната царевица и това е най-подходящата стръв за него. Рибарите се надяват на богат улов от толстолоби и амури това лято заради очакванията за валежи в Европа и придошли води на Дунав. Очаква се по това време масово да се появи и щуката.

Снимка: pixabay.com

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама