Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6360890 www.bgdnes.bg

Мазилка се сипе върху публика

Парчета мазилка падат върху публиката от изгнилия таван в Концертна зала на пловдивската Опера, пише marica.bg. Покривът тече, дограмата е на повече от 30 години, а през зимата температурите падат под нулата. Така описа окаяното състояние на държавния имот Калин Ананиев, организатор на стопанска дейност в сградата.

Разрухата си личи още във фоайето. Течовете вече са увредили паното на художника Димитър Киров. В горния му край се вижда петно, което се увеличава. Колоните са покрити с мухъл и боята по тях е олющена. Дървената облицовка на стените в залата е отлепена, паркетът е нагънат от влага, от балкона също се ронят парчета мазилка. Осветлението е слабо, а седалките горе са започнали да гният.

Реклама

Залата се ползва за симфонични концерти и репетиции на хора и балета. Най-срамен е видът на тоалетната. Калин Ананиев разказа, че миналата година Операта е била на ръба на международен скандал. Консулът на Италия, пристигнал на концерта на неговите сънародници, е поискал да отиде до WC-то. Но нямало как да удовлетворят молбата му.

Още по-срамно е, че в залата често се носи отвратителна миризма, тъй като канализацията е стара и връща обратно фекалиите. Служителите разказват, че са плъзнали бълхи, та се чудили как да се преборят и с тази напаст. Част от архива и техниката на Операта се съхраняват в подземието, където обстановката е като във филм на ужасите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама