Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6360936 www.bgdnes.bg

Подземна църква отвори врати във Враца

Най-старата и единствена подземна църква във Враца отново отвори врати, пише dariknews.bg.

Носи името "Св. Николай" и се намира в двора на митрополитския храм, който е именуван на същия светия. Базиликата е изградена през 16 век и е сред малкото съхранени подземни храмове в страната.

Идеята за нейното възстановяване е на врачанина Христо Илиев. С благословията на Митрополит Григорий и подкрепата на Община Враца, той, заедно с доброволци, няколко месеца почистват от камъни древния храм, който няколко десетилетия бе затворен.

Реклама

"В този празничен ден обновяваме този старинен и древен храм, за да могат хората, които имат желание да се докоснат до историята на град Враца. Достатъчно е само да кажем, че в него е служил св. Софроний Врачански, който е нашият роден светия. Трябва да пазим и помним нашата история, ако искаме да просъществуваме като народ. Нека да е честит обновения храм!", каза Митрополит Григорий и благодари на всички, потрудили се за възстановяването на т.нар. "Болярска църква" във Враца.

Една от първите икони, която бе поставена във вкопаната църква е на св. Георги и бе подарена от кмета Калин Каменов. Храмът е отворен за посещения от днес, като ключове за него ще има в църквата "Св. Николай Мирликийски", която е в съседство до него и в Регионалния исторически музей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама