Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6362841 www.bgdnes.bg

Ин витро процедурите - приоритет за властта

Приоритет за правителството е да осигури достъп до инвитро процедури за двойките с репродуктивни проблеми, предаде news.bg. Това стана ясно от отговора на здравния министър Николай Петров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Стефан Апостолов и други депутати от ГЕРБ.

Затова е направена промяна в постановлението, с която се дава възможност при изчерпване на средствата за асистирана репродукция, министърът да намери пари за процедури за зачеване. По този начин се гарантира пълното финансиране на дейностите, заплащани от Центъра за асистирана репродукция, поясни той.

Реклама

"Това е един от най-силните ходове на този кабинет", категоричен е Петров. Няма фиксирана сума, която да се дава за зачеване на двойките с проблеми.

Няма лимит за дейностите по асистирана репродукция. Така ще се намали периодът, в който двойките изчакват държавното съдействие. Вече се поемат парите и за четвърти опит. По думите на Петров това ни нарежда сред трите европейски държави с най-развита подкрепа за инвитро.

Ще се финансира трансферът на замразени ембриони. Досега се заплащаше само един ембрионален траснфер, припомни здравният министър. Той обеща скъсени срокове за кандидатстване и одобрение.

Вече и двойките, които живеят на семейни начала, но нямат сключен брак, ще могат да кандидатстват за средства за инвитро. До три месеца двойките ще получават отговор. Сега се чака и по година. Забранява се доплащането, изтъкна Николай Петров.

Снимка: Pixabay

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама