Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6390874 www.bgdnes.bg

Чоков ляга болен, анусът му кърви

Прокървяване от аналното отверстие на Ценко Чоков, появило се през 2012 година, го изведе от килията на софийския арест. Той е преместен в МВР болница, където ще лежи, докато не приключат изследванията му. Там ще му бъде извършена фиброколоноскопия. Това стана ясно по време на заседанието на спецсъда, където е поискано освобождаването му заради влошеното му здраве.
Действащият кмет на Галиче е подсъдим за ръководене на престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Той все още управлява размирното село, защото към момента няма осъдителна присъда.
Синът му Мартин Чоков също е с повдигнати обвинения за участие в бандата на татко си, но е под домашен арест. Той и майка му се явяват редовно на заседанията в спецсъда, за да подкрепят Чоков. И в понеделник съпругата на подсъдимия го утеши със звучна целувка, на която той отговори с още по-звучна кашлица и накуцвайки, се отправи към мястото си.
Общо 14 заболявания му се отключили в килията, съобщи самият той пред магистратите по време на гледането на мярката. Според експертите Тихомир Тихчев, Захари Тошков и д-р Илия Леондев захарният диабет на Чоков е на вълни и има отчетена много висока стойност. Това можело да доведе до припадъци в зандана.
Подаграта също мори Чоков. Той се оплаква от силни болки в палеца на крака. Нужна му е и специална диета с по-малко белтъчини, както и хранителен режим с ограничаване на захарните изделия. Според експертите затворът не може да отговори на нуждите на подсъдимия.
Чрез ултразвук и анамнеза е установена и бъберчно-каменна болест, както и артериална хипертония, която с подаграта и диабета може да доведе до сърдечни увреждания и дори инфаркт. Адвокат Найденов категорично подчерта, че клиентът му има нужда от медицински страж и през нощта, защото може да се влоши, докато спи.
Самият Ценко Чоков се оплака, че в болницата на затвора е стигал до нива на кръвната захар 24.
От известно време в изпражненията на Чоков се появили и следи от кръв, което е показателно за полипи на дебелото черво.
"Не разбирам сложните термини, които коментираха в залата, аз съм трудов човек. Преди да бъда задържан, имах единствено проблеми с дебелото черво", обясни подсъдимият болник.
Така се стигна до решението Чоков да бъде хоспитализиран в болницата извън затвора. След края на изследванията ще бъде насрочено ново заседание, на което отново да се разгледа искането му за свобода.
Останалите участници в групата според прокуратурата са Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски, на които също са повдигнати обвинения.
В хода на досъдебното производство са събрани 38 тома материали, но масово ключовите свидетели започнаха да оттеглят показанията си пред Специализирания наказателен съд.

Бит от Чоков даде заден

"Показанията, които съм дал срещу Ценко Чоков, не са верни. Бях объркан, в селото беше хаос, полицията ме натискаше. Искам да се откажа. Съжалявам, че така се случи." Това заяви в спецсъда Петър Давидов. Младежът трябваше да разкаже за изтезанията, на които е бил подлаган той и цялото му семейство от Ценко Чоков и синовете му. Вместо това той даде заден, като се опита да убеди съдиите, че обрисуваните с брутални детайли издевателства са измислица. Подобна е съдбата на още десетки свидетели по делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама