Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6392443 www.bgdnes.bg

Ива Давидова, народна певица: Неуспелите чалгарки станаха народни певици

Много бързо смениха голите задници с народни носии

Коя е тя: Ива Давидова е родена на 10.12.1988 г. в София, но живее в Перник. Едва 14-годишна e първата изпълнителка нa студио „Веселина“, записала самостоятелна песен. Преди няколко години тя се прочу, когато гръмна скандал с турски изпълнител, изпял „Кой уши байряка“ за Райна Княгиня на турски език, а Ива Давидова демонстративно се предреши като героинята и развя знамето, изпълнявайки емблематичната песен по време на свои концерти, с което предизвика силни патриотични реакции. През 2016 г. участва в „Пирин фолк“ и печели две награди. Тази година тя ще се представи на юбилейното издание на феста и в конкурса за изпълнителско изкуство, и в този за авторска македонска песен.

Ани Романова

- Г-жо Давидова, все повече млади певици пробиват, като правят скандални видеа. Това ли е начинът да се напредне бързо в музикалния бранш?

Реклама

- Провокацията в днешни дни се оказва най-лесният и бърз начин за влизане в медийното пространство. Музикалният бизнес стана много „гъвкав“ и вече няма забрани откъм морал и ценности. Явно има такова търсене, щом има и предлагане. Затова не мога да кажа нищо лошо за подобни клипове, те изпълняват изискването за скандалност. Повечето от изгряващите певици едва ли щяха да се наложат толкова бързо, ако изпълняват стойностни балади например. За ценностните неща се изисква време да бъдат оценени, докато скандалът продава веднага. Жалко, но факт, а така е и в световен план.

- Вие на какво сте готова в името на успеха?

- Вече съм платила огромна цена за моя успех: дълги безсънни нощи, битки и много пролети сълзи през годините. Губих, печелих, но оцелях! Изключително борбен човек съм, със силна интуиция и търпение. Първите години сама инвестирах в кариерата си, но това не ме отказа. Посях и пожънах! И съм горда, че тръгнах с морал, с ценности, с българския фолклор. Сега той е в подем - кръшни хора, носии, пресъздаване на обичаи, традиции. Но не бива да се забравя, че всяка неуспяла чалгаджийка стана народна певица само и само да е в бизнеса. Не разбирам с какви очи го правят. Тръгнали са в началото на кариерата си с аморално поведение, почти без дрехи и с леки текстове, а сега се наричат народни певици и пропагандират народното творчество. Извинете, колеги, несериозно е!

- На участия сте в образа на Райна Княгиня. Как ви хрумна идеята?

- Напоследък българинът истински се завърна към корените и традициите си, а патриотизмът се разраства. Идеята да се превъплътя в образа на Райна Княгиня дойде по време на една предизборна кампания, когато турски изпълнител изпя „Кой уши байряка“ на турски и гръмна национален скандал. Това ме подтикна да се предреша като Райна Княгиня и да изпея на български песента, която имах от години в репертоара си. Прие се много сърцато от всички, а на концертите ми заедно с публиката гордо развяваме родното знаме и пеем патриотични песни.

- Трудно ли е да си народен певец в България?

- Трудно е да си в музикалния бизнес изобщо! Отстрани нещата изглеждат лесни и забавни, но оцеляването и развитието са резултат от много компоненти. Изискват се много силен характер, търпение и иновативност. Вече 15 години се занимавам професионално с фолклорна музика, 10 от които съм с „Ара мюзик“, не ми е бил лесен пътят, преживях много неща, но оцелях. Колеги са ми подливали вода, била съм обект на много интриги, особено от една възрастна достолепна певица, която дълги години се занимаваше да ми прави проблеми. Но никой и нищо не можа да ме бутне, защото рано или късно печеля всяка битка. Любовта ми към народната песен и публиката ми е била катализатор през цялото време. И резултатите са налице - концерти из цяла България и вярна почитателска аудитория. И най-важното - уважение в цялата гилдия.

- В края на месеца участвате в юбилейното издание на „Пирин фолк“. Важно ли е за вас да получите награда?

- Миналата година се върнах от феста с много любов и почит от публиката. Наградите на журналистическото жури и кмета на Сандански бяха само притурка към това удовлетворение и съм благодарна за тях. Сцената на „Пирин фолк“ носи уникално усещане. Не отивам да се съревновавам, а да се заредя. Песента ми за конкурса е много силна - „Бащината къща“. С нея докосвам съдбите на хората, загубили завинаги бащите си, а също на всички българи в чужбина, които печелят по принуда там, докато тук завинаги губят родителите си. Посветих я и на моя покоен баща. Моят личен апел е: "Върнете се, българи, докато има кой да ви посреща. В бащината къща!"

Реклама

- Тази година ще се изявят едни от най-емблематичните изпълнители от „Пирин фолк“. Искате ли да сте на тяхно място за 50-годишнината на феста?

- Мечтая просто да съм една обичана певица с дългогодишна творческа история и с много почитатели. Никога не съм имала претенции да ме наричат "емблематична" или с някакви високопарни имена. Това е излишно звездеене. Обичта на публиката е най-голямото мерило за успеха.

- Как се запознахте с половинката?

- С моя мъж Владимир се запознахме в районното полицейско управление в Перник... по служебни въпроси. Той не знаеше коя съм. Но е удивително как съдбата, изчислявайки ден по ден и час по час движението ни, направи всичко възможно да ни среща къде ли не и накрая ни събра. Обичаме се, подкрепяме се, минахме заедно през много проблеми и вмешателства от злобни хора, но нищо не успя да ни раздели, няма и да успее. Той е изключителен партньор в живота - честен, отговорен и грижовен. И най-важното разбира професията ми, както и аз неговата.

- Имате ли бъдещи планове за деца?

- Разбира се! Искам къща, пълна с живот. Двамата създадохме дом с цялата си любов въпреки всички трудности. Винаги на прага ни посрещат кучето ни Макс и котката Карина, която вече е майка на три котета. Дечицата обаче малко ще почакат, защото имам да свърша някоя друга работа в кариерата си. Затова - всяко нещо с времето си!

Снимки: Фен фолк тв

Реклама
Реклама
Реклама