Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6394364 www.bgdnes.bg

Адриана Миронова, първата транссексуална жена в България: Махнаха члена ми за 20 часа

В предишния си живот бях учител, сега гледам на карти

КОЯ Е ТЯ

52-годишната Адриана Миронова е първата транссексуална жена в България.
На 18 май 1992 г., тогава 28-годишен учител Андрей, ляга под ножа, за да премахне мъжкото си достойнство и да се превърне в Адриана. Сложната интервенция за отстраняване на пениса продължава почти едно денонощие и превръща Адриана в първата транссексуална жена на Балканския полуостров.
Операцията за смяна на пола е предавана на живо по БНТ, а след нея хирургът д-р Калоян Персенски е канен да работи в страни от цял свят.
Днес бившият учител, превърнал се в Адриана, е гадателка в родния си град Рудозем и се радва на спокоен живот сред приятели.

Виктория СТОЯНОВА

- Адриана, защо решихте да смените пола си?
- Чувствах се жена и исках да бъда жена. Радвам се, че станах жена, остарях в тази кожа, свикнала съм с това. Още в пубертета не се чувствах добре в кожата си и тогава за първи път се замислих да направя нещо подобно.

Реклама


- Страхувахте ли се от операцията?
- Не, исках го. Не се страхувам от болката. Имах две операции през 7 месеца. Първата продължи 11 часа, а втората - 8 часа. Хирургът д-р Калоян Персенски извърши интервенцията, чуваме се с него и до днес. Добър е в работата си, в момента е управител на болницата в град Ардино.


- Какъв беше животът ви, преди да станете жена?
- Бях учител в основното училище в Рудозем. Имах жена и дете, опитах се да се нагаждам, да си наложа този живот, но не се получи.


- Близките ви как приеха това че искате да смените пола си?
- Дъщеря ми беше малка и не разбираше. Сега сме в добри отношения, чуваме се по телефона, защото тя живее в Лондон. Жена ми го прие нормално тогава и сега продължаваме да общуваме. Искала ми е съвети, поздравяваме се за рождени дни. Ние никога не сме се карали. Родителите ми също го приеха добре, не сме имали скандали и проблеми. Свикнаха бързо с промяната, широко скроени са. Те сега живеят в къщата, в която живея и аз, на долния етаж.


- След като станахте жена, усетихте ли различно отношение от хората, дискриминация може би?
- Винаги съм се отнасяла уважително с всички и хората ме уважават заради отношението ми. Никога не съм усетила дискриминация или омраза. Съседите ме приеха каквато съм и се съобразиха с решението ми. След толкова години вече са свикнали с мен и за тях съм просто Ани.


- Имате ли някакви други корекции по себе си?
- Не, само премахването на половия член. Лицето ми изглежда добре. Нямам намерение да си слагам силикон. Искам да остарея естествено. Смешно е вече на такава възраст да променям себе си и да се правя на млада ученичка.


- Усещате ли привличане към жени и желание да правите секс?
- Не, нито веднъж. Не съм и погледнала по този начин други жени. Чувствам се като една от тях, като всички останали.

Реклама


- След като сте се превърнали в пълноценна жена, имали ли сте връзки с мъже?
- Имала съм много връзки с мъже, когато бях по-млада. Сега нямам човек до себе си. Трудно бих се разбрала с някого. Трябва да ми угажда и да се съгласява винаги с мен, иначе ставам агресивна. Вече свикнах да бъда сама и съм си самодостатъчна. Не ми е скучно, обичам следобед да си пусна телевизия и да си гледам сериали. Приятелки идват на кафе и си прекарваме чудесно.


- Как се чувствахте в първата си връзка с мъж?
- Той знаеше за мен, че съм била мъж, и нямаше проблем с това. Беше много добре, чувствах се жена. Въпреки това не намерих човек, който напълно да отговаря на потребностите ми.


- Били ли сте някога отхвърляна като жена?
- Имала съм много връзки. Въпреки това никога не съм допускала да бъда отхвърляна. Ако видя, че нещата с човека не се получават, просто не правя крачката.


- Чувствахте се по-щастлива като мъж или като жена?
- Сега съм по-успешна. Преди, когато бях мъж, имаше много неща, които ме потискаха и не се чувствах щастлива.


- С какво се занимавахте, след като станахте жена?
- Танцувах известно време, а след това започнах като гадателка.


- Кога се проявиха гадателските ви способности?
- Още от дете усещах някакви неща. Много хора са ми казвали, че това, което им кажа, се случва след известно време. Явно това е дар от Бога.


- Какви хора са идвали да им гадаете?
- Всякакви. И по-заможни са идвали. Гледаш ги богати, изтупани, имат всичко, а проблемите са им човешки и не им дават мира. Гледам винаги добро да им кажа, но понякога лошото е неизбежно.

Реклама
Реклама
Реклама