Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6394575 www.bgdnes.bg

4-годишен в кома, не могат да го преместят за лечение

Иво АНГЕЛОВ

4-годишният Иво от Казанлък е в мозъчна смърт, след като изненадващо му открили тумор в главата. За ужасяващата история на детето разказа пред "България Днес" неговият баща Ивайло.


"Ситуацията се усложнява още повече от поведението на лекарите. Специалисти от София казват, че могат да го спасят, но докато е в кома, няма как да бъде транспортиран. В същото време от болницата в Казанлък ни казват, че е късно да се направи каквото и да е", сподели разтревоженият татко.

Реклама


На 10 август Иво вдига висока температура - 42 градуса, и е приет в лечебното заведение. Направен му е рентген, който установява кръвоизлив в главата. Диагнозата на лекарите е ужасяваща - тумор в изключително напреднал стадий. Майката Мария разказа, че детето се схванало изведнъж, не можел да държи главичката си изправена, държал се и викал. Завела го при педиатър, който казал, че е настинал и затова се е схванал. Не му назначил изследвания, а му изписал антибиотик. Два дни по-късно Иво изпада в мозъчна смърт.


Родителите разказаха как специалист от Стара Загора пристигнал и обяснил, че няма какво да се направи, за да бъде спасено детето. Бащата Ивайло обаче се свързал със специалисти в София, които му обяснили, че с дренаж може да се източи кръвта и има надежда за сина му.


"Лекарите в Казанлък ни казаха, че не може да се направи дренаж. Дори ни питаха с жена ми какъв точно дренаж е това. Наша работа ли е да знаем такива медицински термини и те да ни питат какво да правят", допълни таткото. Той изрази надежда детето му скоро да се събуди и веднага да бъде транспортирано в София. До тогава малчуганът ще остане в болницата в Казанлък, където лекарите продължават да се борят за живота му.


Вчера температурата на детето е спаднала, а кръвното му налягане се е нормализирало, което дало надежда на родителите, че детенцето им може да прескочи трудния момент.


"България Днес" потърси за коментар казанлъшката болница, но вчера стационарните им телефони даваха свободно и никой не отговаряше на позвъняванията.

Реклама
Реклама
Реклама