Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6395438 www.bgdnes.bg

Арест за щерката на Цв. Василев

Интерпол подхваща и дъщерята на шефа на КТБ

Радосвета е обвинена в пране на пари с престъпен произход, майка й я защитава

Интерпол се включва в издирването на дъщерята на банкера беглец Цветан Василев, научи "България Днес".
Радосвета е задочно обвинена в пране на пари заради апартамент, придобит през 2013 г. с дарение от баща й. Средствата, с които е извършена сделката, имат престъпен произход, твърдят от държавното обвинение.
Това става ясно от отворено писмо на майка й Антоанета Василева до президента Румен Радев. По думите й прокуратурата е разпоредила задържане за 72 часа на Радосвета Василева, която не живее в България от години. Обвинението за пране на пари е повдигнато задочно, а призовката, по думите на майката на Радосвета, е била подпъхната под входната врата на семейния апартамент, в който никой не живее.
Адвокат, представляващ семейството, се е явил в Столичното следствие на 7 август, където е станало ясно, че дъщерята на банкера е вече задочно обвиняема.
На официалната страница на Цветан Василев в интернет съпругата на банкера твърди, че призовката до дъщеря й е нередовна, тъй като не е получена лично от нея, както и че са нарушени човешките й права. Антоанета Василева също така отбелязва, че обвиненията срещу нея и срещу дъщеря й са повдигнати от един и същи следовател. А един и същ прокурор е издал заповедите им за арест.
Антоанета Василева посочва още, че обвинението за пране на пари се основава на твърдение, че дъщеря й е приела дарение от баща си Цветан Василев за закупуване на имот в България през 2013 г., въпреки че е знаела за престъпната дейност на баща си.
"Обвинението на Цветан Василев е повдигнато на 28 юли 2014 година и едва след тази дата разследващите могат да предявят претенции и към Радосвета Василева, тъй като преди този период тя няма как да е знаела, че парите, които са й дарени за покупката на жилището, идват от престъпна дейност", обяви пред "България Днес" адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов.
"Освен това Радосвета Василева в момента не се намира в България, тя е в държава, която не е членка на Европейския съюз, което автоматично обезсмисля европейската заповед за арест", допълва опитният юрист.
От години Радосвета Василева е студентка в чужбина и рядко идва в България. За последно банкерската щерка е засечена у нас през март месец, за да уреди бизнес делата си. След като изпълнява задачите си, моментално се изнася в чужбина. За да не бие на очи, Радосвета предпочита да пътува с кола до Гърция, твърдят запознати. Едва минала границата, тя веднага завива към Македония и в крайна сметка пристига в Белград. Там след бягството на Цветан Василев живее и съпругата му Антоанета. След като се отчита на мама и татко, Радосвета се оттегля в Швейцария, твърди добре информиран източник. Там нейните родители притежават луксозна вила на Женевското езеро, купена за 20 милиона евро.

Сърбия отказва екстрадиция

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт за фалита на КТБ. Обвинени са 18 души, като за основен извършител на престъпленията е посочен бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев. Прокуратурата твърди, че той е ръководел организирана престъпна група, обвинен е за 146 престъпления, включително за длъжностно присвояване в особено големи размери. От спецпрокуратурата са изчислили, че загубите, нанесени от фалита на КТБ, са близо 5 млрд. лева, а източените средства - 2,5 млрд. Други 250 млн. липсват от касата на банката. Обвинителният акт е събран в 15 000 страници.
Банкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева се намират в Сърбия. На този етап властите в Белград отказват екстрадиция.
Миналата седмица стана ясно, че вашингтонската фирма JWI Inc. поема случая на Цветан Василев, като ще подаде документи за разглеждането му по закона "Магнитски".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама