Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6395730 www.bgdnes.bg

До 3 години затвор за детеубийцата от Перник

До три години затвор може да получи 20-годишната Симона Иванова, която роди детенцето си в тоалетна чиния, след което заедно с майка си Ваня го изхвърли от балкона на жилищен блок в Перник. Съдът реши, че мястото на двете брутални жени, които бяха заловени само ден след зверството, е в кауша. Макар че няма данни те да се укрият или да извършат друго престъпление, магистратите са на мнение, че чудовищният характер на престъплението е достатъчно основание те да останат зад решетките. Заради подозрения, че Симона има ментални отклонения, съдът е постановил извършване на психиатрична експертиза. Така освен благосклонността на наказателния закон, който предвижда до три години зандан за майка, умъртвила рожбата си по време на раждането или непосредствено след него, детеубийцата може да се отърве и без наказание, като бъде въдворена в клиника за лечение. Не такова е положението за бабата на полетялото от десетки метри бебенце. 45-годишната Ваня, която е санитарка в софийска болница, ще отговаря за умишленото убийство на новороденото, като я грозят до 15 години зад решетките в Сливенския затвор. По непотвърдена информация именно кървавата санитарка е убедила дъщеря си да роди детето у дома, за да могат да се отърват безпроблемно от него.

Бруталната история се развива преди броени дни. Рано сутринта в неделя водите на Симона изтичат. Ваня я придържа и води до тоалетната на злокобния апартамент в пернишкия квартал "Тева". Неадекватната жена ражда бързо, като пеленачето цопва в тоалетната чиния. Тя къса пъпната връв, излиза премаляла и казва на майка си, че то е вътре. Безскрупулната баба вади ревящото и напълно здраво дете и го слага в мръсна кофа от кетчуп. Почиства банята и излиза с баката на терасата. Оглежда се и след като не вижда никого, го изхвърля. Голото безжизнено телце е забелязано от съсед, който моментално се обажда в полицията. Трупчето е иззето за аутопсия, като само няколко часа по-късно убийците са арестувани. Според патолозите пеленачето се е родило напълно здраво, зряло и жизнеспособно, като е е прекарало едва 10 минути на този свят. Съдебните медици са категорични, че то е издъхнало вследствие на счупване на черепа, двете бедрени кости и третия гръден прешлен. До седмица ще стане ясно психическото състояние на Симона, като независимо от резултатите нейните защитници ще искат тя да бъде пусната под домашен арест заради стреса и физическия дискомфорт след раждането.


В друга килия в следствения арест е и 18-годишната Юлия Василева. Няколко дни преди зверството в Перник тя зарязва своето отроче в "Западен парк" в столицата. Според свидетелските показания на съквартирантката на бруталната майка - Юлия Димитрова, тя е излязла рано сутринта на 11 август с 8-месечното си момиченце. Върнала се в квартирата след 12 часа без него, като обяснила, че го е оставила в социална институция. Около 19 часа същия ден бебето е било намерено в слабо посещаема част на парка. Хората, открили момиченцето, установили, че то е дехидратирано и на ръба на смъртта.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама