Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6396026 www.bgdnes.bg

Над 20 жертви курбан взе Нептун

Снимка за спомен и скок от скала сред най-нелепите инциденти

Иво АНГЕЛОВ

Прекомерна употреба на алкохол, неразумно влизане в опасно море и подценяване на метеорологичните условия са душманите на удавниците по Българското Черноморие.
Над 20 са жертвите този сезон, станали курбан на бога на морето Нептун, като бройката е само за Южното Черноморие. Всички случаи са станали в неохраняеми зони. Това съобщиха от БЧК - Бургас. Само миналата седмица е имало 20 тежки инцидента с туристи, които са пренебрегнали червения флаг, но са били спасени.

За северната част на морето ни липсва статистика, но и там има трагични случаи. Броят на загиналите е рекорд, а лошото е, че лятото още не е приключило.
Последните два инцидента са от вчера. 28-годишна унгарска туристка се е удавила в морето в Поморие. Сигнал за давеща се жена на плажа пред хотел бил подаден в нощта на сряда срещу четвъртък. Веднага към мястото се отправили полицаи и пожарникари. Те само успели да освидетелстват смъртта на момичето. Нейното тяло било изпратено за аутопсия в катедра "Съдебна медицина" в болницата в Бургас.

Реклама

В другия случай 66-годишна жена от Ловеч съобщила в полицията в Несебър, че със своя син отишли на разходка в Стария град. 21-годишният мъж поискал да посетят вълнолома. Когато пристигнали на мястото, той се покатерил на скалите, скочил оттам и не изплувал. Двама водолази веднага започнали издирването, но до вчера не успяха да открият тялото.
"Алкохолът е една от основните причини за давене - хем подценяваш другите причини, хем не си в кондиция да се справиш със ситуацията", категоричен е доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК.
Друг сериозен проблем е, че туристите подценяват морето, особено през август. Заради идващите от север ветрове в момента то е доста опасно, но червените предупредителни флагове не спират неразумните смелчаци. Така през миналата седмица само за 2 дни се удавиха петима души. Сега мъртвото вълнение е завладяло морето и дебне за още жертви, разказват спасители. Затова и стриктно трябва да се спазва флаговата сигнализация.

Много чужденци намериха смъртта си това лято в българското море. На черния 2 август - Илинден, Нептун отново взе своя курбан. 65-годишен латвиец загуби живота си във водата.
Безспорно най-трагичният инцидент беше в средата на юли, когато две деца от Чехия влязоха да се къпят и започнаха да се давят. 61-годишна чехкиня опита да им помогне, но се удави. След няколко дни изплува и тялото на 11-годишното момиче, като за щастие сестричето й се спаси.

През летния сезон досега не липсваха и няколко изключително нелепи инцидента.
38-годишен мъж от Габрово се удави в Ахтопол заради... снимка. Трагедията се разиграла около популярния ахтополски фар.

Загиналият заедно с придружаваща го жена се разхождал край морето, когато решил да си направи снимка за спомен. Той се качил на вълнолома, но изведнъж политнал назад и паднал в бурното море. Сърфисти чули виковете на жената и се притекли на помощ, но докато успеят да извадят мъжа, той починал.

20-годишен младеж без време приключи живота си след скок от високи скали край Созопол. Загиналият скачал с приятели от нос Агалина. При второто си политане отвисоко обаче се ударил в скала, загубил съзнание и потънал в морето. Момчето било родом от Хисаря, а баща му работел като спасител.

Само няколко дни по-рано бездомник се удави при скок от мост в Бургас. Мъжът бил солидно почерпен и се присъединил към момчета, които правели "бомбички" във водата. Пияният скочил и... повече не изплувал.

Реклама

Плувец № 1: Оставете се да ви издърпа навътре

"Единственият вариант е да оставим мъртвото вълнение да ни издърпа навътре, като това ще бъдат 50-100 метра. Ние ще попаднем във вода, която е спокойна, и отстрани на това течение ще може да се достигне брегът или плитка зона, където да се стъпи на дъното." Това съветва най-успелият български плувец Петър Стойчев за ситуация, в която попадате в мъртво течение.

"При мъртво течение, което дърпа навътре в морето, ако не сме дори плувци и не сме подготвени за това, не трябва да се опитваме да се борим с него, да плуваме срещу него, защото неговата скорост е по-висока от нашата", допълни спортистът.

Реклама
Реклама
Реклама