Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6396049 www.bgdnes.bg

Тигъра и Митрев в битка за вратата

Вратарска драма в националния отбор притеснява селекционера Петър Хубчев преди решителните световни квалификации на България срещу Швеция и Холандия. Националите приемат скандинавския кошмар на 31 август, а три дни по-късно гостуват на "лалетата". Вратарският пост отново е основен проблем заради тежката контузия на Владислав Стоянов и факта, че Николай Михайлов отново няма отбор. До момента единственият призован на този пост е Пламен Илиев-Тигъра от румънския "Астра". Като негова единствена конкуренция се очертава капитанът на "Левски" Божидар Митрев, който със сигурност ще попадне в списъка с извиканите играчи от българското първенство.
Така в битка за титулярно място срещу Швеция и Холандия се изправят Митрев и Тигъра, който също дълги години игра в "Левски". Двамата стартират от равни позиции, като решението кой ще бъде титуляр ще бъде взето по време на предстоящия лагер на националите. Илиев е несменяем титуляр в румънския "Астра", с който завърши на трето място в първенството миналия сезон и се класира за турнира Лига Европа. Там тимът на Илиев отпадна от украинския "Олександрия", но българинът допусна едва два гола в четирите евромача. В момента "Астра" върви на пето място в румънското първенство, а Илиев продължава със стабилните си изяви. От своя страна Митрев си върна титулярното място в "Левски" от началото на сезона, измествайки Боян Йоргачевич, Николай Кръстев и Александър Любенов. Новият капитан на "Левски" е един от най-силно представящите се играчи на "сините" и е допуснал само два гола в първите четири мача в първенството.

 Митрев бе най-добрият и в мачовете от Лига Европа с "Хайдук", особено в този в София, когато спаси отбора си от истински разгром. Предимството на Митрев пред Тигъра е по-големият му опит в националния. Стражът на "Левски" има 10 мача за отбора, докато Илиев е участвал само в две срещи, въпреки че вече пет години е викан в националния отбор.
Титулярят от последните две квалификации с Холандия и Беларус Николай Михайлов има вероятност да попадне в групата като трети вратар, но няма никакви шансове за титулярно място. Синът на президента на БФС Борислав Михайлов отново е без отбор, след като изпадна от турската втора дивизия с "Мерсин". Именно заради липсата на игрова практика и подготовка с клубен отбор Ники е много далеч от завръщане на вратата на България. За трети вратар надежди имат още Георги Китанов от ЦСКА, Станислав Антонов от "Дунав" и Илко Пиргов от "Локо" (Пд).
Селекционерът вече обяви легионерите в състава, а другата седмица трябва да повика и играчите от българското първенство. Михайлов не попада в нито една от двете графи, но все пак може да получи повиквателна и да изиграе ролята на "куфар". В момента Михайлов тренира индивидуално на базата на националния отбор в Бояна, докато се опитва да си намери нов тим. В началото на лятото интерес към него имаше от гръцкия ПАОК, но бившият тим на Димитър Бербатов се отказа от българина. Напоследък се появиха информации, че Ники е желан от португалския гранд "Бенфика" и английския елитен "Хъдърсфийлд", но по всичко изглежда, че това са по-скоро спекулации. Въпреки всичко интерес към Михайлов не липсва и до края на месеца вратарят се надява да се присъедини към нов отбор.
Още по-тежка е ситуацията с основния титуляр на националите през последните години Владислав Стоянов. Вратарят на "Лудогорец" е тежко контузен и се очаква да се завърне в игра най-рано след около два месеца. Отделно на Стоянов ще му бъде нужно доста време, за да навлезе в игрови ритъм и да върне формата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама