Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/6396157 www.bgdnes.bg

Не яжте китайски миди

Не яжте китайските миди, още никой не ги е изследвал стават ли за ядене, посъветва един от специалистите в русенския клон на агенцията по безопасност на храните, но не пожела да бъде разкрито името му под страх от административно наказание.
Тези дни много актуални станаха гигантските мекотели, които тихите плитчини на белия Дунав разкриха, и хората започнаха активно да ги събират. Информацията за тях се оказа доста оскъдна у нас, като се знае само, че те са блатен вид, произхождащ някъде от Китай. Как и кога тези миди са се озовали във втората по големина европейска река, не е ясно. Наблюденията са от 2005 година, когато достигащият 26 см гигант за пръв път е бил видян в българския участък от реката. Как ще въздействат върху екосистемата, може само да се предполага, твърдят учени. Вероятно нашественикът ще изяде храната на местните видове, които са в пъти по-малки и уязвими, коментират учени от БАН.
Никой у нас не е наясно и с хранителните качества на китайския гост. Виреещите в Черно море, реките и други водоеми в България миди са годни за консумация от човек, твърдят от БАПХ.
Русенци спокойно събират черупките от мидите, най-вече като сувенир. Жените споделят, че ги обработват с белина, след което те добиват различни цветови окраски - оранжево, кафяво, жълто, и се превръщат в интересен декор с цветове и размери.
Рибарите от своя страна коментират, че от тези миди става идеална стръв за сом. Нашествието им се наблюдава обикновено в началото на месец август, когато температурата на водата се повишава, а нивото се понижава. Част от мидите мигрират към по-хладни води или умират и течението на реката ги изхвърля на брега.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама