Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6397755 www.bgdnes.bg

Разкрит е кукловодът в бандата „Узитата“ Адвокатът търговец на оръжие Ивайло П. иска да бъде съден по общия ред

Адвокат търговец на оръжие се оказа "босът в сянка" на разбитата през ноември миналата година банда "Узитата", научи "България Днес". Това стана ясно след официално съобщение от спецсъда, който се занимаваше с делото срещу оръжейниците.
Бандата е неутрализирана през ноември миналата година. При обиски в домовете им са открити 50-те автомата УЗИ, картечница "Скорпион", 10 пистолета, пари, голямо количество боеприпаси и части от огнестрелни оръжия.
По време на разбиването на бандата са задържани 7 души, разкрива запознат, но с обвинения се сдобиват само шестима. Това са нароченият за тартор Йордан Йорданов, брат му Веселин Йорданов, баща му Данаил Георгиев, стругарят Тодор Йорданов, гаджето на боса Маргарита и аверът му Георги Яначков.
Седмият задържан е търговецът на оръжие, станал известен като Ивайло от Горубляне, или "боса в сянка". Още тогава е обявено от прокуратурата, че той е човекът, който снабдява членовете на бандата с пушкалата. Ивайло е разпитан, но малко след това освободен.
"Лицето е установено и разпитано. Той е лицензиран търговец на оръжия. Проверен е и всичко при него е изрядно", обявиха от прокуратурата малко след задържането на бандата.
С тези мотиви повече от пет месеца разследващите оставят без обвинение човека, снабдил групата с десетки картечни пистолета "Узи". Въпреки че според адвокатите на част от обвиняемите именно той е играл ключова роля в бандата и логично той би трябвало да е обявен за шеф на групата. Вместо да пласира стоката на официални клиенти, той месеци наред е изкарвал на части огнестрелни оръжия от склада. Нелегалната стока е предавана в брезентови чанти от Ивайло на Йордан Йорданов и баща му Данаил. Те от своя страна имали грижата заедно със стругаря Тодор Йорданов да сглобят оръжията и да заличат серийните номера. Ролята на Ивайло като снабдител показва, че той на практика е бос в сянка, а останалите шестима са просто негови дистрибутори, обясняват юристи.
"Самоличността на Ивайло е ясна на разследващите. Комуникацията му с Йордан за уговарянето на предаването на оръжейните части би трябвало да е записана в съществуващите по делото СРС-та. Необяснимо е, че нищо не е предприето в тази насока, дори не е викан на разпит", обясни адвокат Христо Ботев, който защитава бащата Данаил и малкия му син Веселин още докато се гледат мерките за неотклонение на групата.
Пет месеца след старта на разследването тихомълком Ивайло П. също се сдобива с обвинение. Приобщен е към бандата на "Узитата" едва през април месец тази година, съобщи за вестника запознат със случая.
Името на Ивайло П. изплува и в официално съобщение на прокуратурата, с което станаха ясни присъдите на споразумелите се членове от бандата.
"Оръжейният търговец Ивайло П. внесъл законно от чужбина 50-те узита. Преди да ги продаде на групата, е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба). Вместо това те са предадени като бойни, впоследствие номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба", съобщават от спецпрокуратурата.
Интересен факт е, че единствено Ивайло П. отказва да се споразумее с прокуратурата и само той от цялата банда ще бъде съден по общия ред.

Две условни присъди от Темида

"Месец след като на 6 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу тях, обвинените се признаха за виновни, поискаха бързо производство и по-леки присъди", съобщават от спецсъда.
Йордан Йорданов получава 1 година и 10 месеца ефективна присъда. 9 м. от тях той вече е прекарал в ареста, докато тече разследването срещу него, и ще му бъдат приспаднати от наложеното наказание.
По делото е наложена още една ефективна присъда. Тя е за бащата на Йордан - Данаил Георгиев. От наложената присъда от 1 година и 3 месеца зад решетките му остава да излежи едва 4 месеца.
С условни наказание се измъква гаджето на боса - Маргарита, която отнася 2 години с 4 г. изпитателен срок. Братът на тартора Веселин Йорданов и стругарят Тодор Йорданов пък са осъдени 3 г. условно и 5-годишен изпитателен срок след сключеното с прокуратурата споразумение.
Георги Яначков успява да се договори с прокуратурата още преди делото да влезе в съда.
"Още преди внасянето на акта друг участник постигна споразумение с прокуратурата и бе осъден на 2 години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок", съобщават от спецсъда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама