Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6401278 www.bgdnes.bg

Сашо Морфов поставя "Тържеството"в Латвия

Съвършенството ражда демони,
казва режисьорът

Лили АНГЕЛОВА

"Съвършенството ражда демони. Какво се крие зад илюзията за него, това ме вълнува в новата ми постановка - "Тържеството" от Томас Винтерберг и Могенс Руков. С нея слагам новото начало в работата си."
Думите са на режисьора Александър Морфов, който започна репетиции за постановката си по пиесата, която няма да видим в България. На 20 септември тя ще се играе на голяма сцена в театър "Дайлес" в Рига, Латвия.
"Тържеството" е сценична адаптация по едноименния филм на сценариста Бо Хансен. Според режисьора тя е "деликатно изтъкана метафора за съвременното общество на затворените очи, което изхвърля неудобните истини на върха на вулкан пред изригване в тих ужас с наивната заблуда, че и тази капка няма да е последна".
Историята е за син, който в преследване на почтеност и справедливост вдига тост за годишнината на заможния си баща и изрича разтърсваща семейна тайна, която вероятно е ключът към самоубийството на сестра му. Всички гости на изисканото тържество стават безмълвни свидетели, а реакциите им са пропити с лицемерно прикриване на горчивия отказ да приемат истината, нежелание да я приемат за истина, тъй като тази версия на истината не обслужва материалния им интерес.


Поведението на младия мъж е обект на укор от страна на майката, която настоява за извинение. И получава такова, при това солено. Във втората си реч, вместо да оттегли твърденията си, синът ги потвърждава и внася още повече смут, като разкрива не само порока на баща си, но и мълчаливото съгласие на майката, която е знаела отдавна, но се е криела зад илюзията за съвършеното семейство.
В спектакъла участват някои от най-изявените имена на "Дайлес" - Артур Скрастин, Резия Калнина, Гирт Кестерис.
"Тържеството" е третата постановка на Морфов в театъра. Освен това в момента той планира да работи по два спектакъла в Русия, а има и покани от националните театри на Румъния и Унгария, както и от Националния театър на Северна Гърция.
Наскоро талантливият Александър Морфов се раздели с Народния театър "Иван Вазов". В началото на август стана ясно, че главният режисьор на театъра е подал молба за напускане. "Тръгвам си, но не защото имам конфликт с някого и не защото съм уволнен. Пожелавам успех на всички в Народния", каза още Морфов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама