Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6414288 www.bgdnes.bg

Иво Величков, хипнотизатор №1 на България: Направих световен шампион с хипноза

Политиците ни са в лош транс

Кой е той

Иво Величков е роден през 1970 г. Завършва философия в СУ, психология в НБУ и клинична хипноза в Лондонския колеж за клинична хипноза. Как действа хипнозата, има ли политици в транс и може ли да се самохипнотизираш, Величков разказва за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Величков, вие сте хипнотизатор на щангистката ни Светла Дамянова, която с помощта на ваши тренировки в хипноза става световен шампион. Разкажете обаче какво е хипнозата като техника, как действа в действителност?
- Хипнозата е позната като техника от много години - това е състояние на контролиран транс. Сънят е естествен транс, но когато по изкуствен начин той бъде създаден, тогава може да говорим за хипноза. Всеки човек, който може да спи, може да бъде доведен до състояние на транс. При хипнозата някои хора потъват по-дълбоко в това състояние, други не толкова, но всеки може да бъде повлиян до някаква степен. Вече има безброй техники, по които човек може да бъде хипнотизиран, които нямат описване и се прилагат в зависимост от човека, ситуацията, настройката му и нуждата.
- Тоест няма универсален метод, който да действа при всеки човек?
- Както в медицината няма универсално лекарство, така няма универсална хипноза. Близо една трета от хората могат да изпаднат в истински по-дълбок транс, а останалите са в състояние да изпаднат в по-лека фаза. Хипнозата е подходяща за определен тип хора, но това в какъв транс изпадат не влияе на терапевтичната стойност на хипнозата. Силата на едно внушение не зависи от степента на транс, в която отделният човек изпада. Ние сме толкова внушени в будно състояние, колкото и в хипноза.
- Може ли човек да действа против волята си по време на хипнотичен сеанс?
- Точно толкова, колкото може да бъде накаран да действа против волята си и в будно състояние. Доказано е, че човек дори в най-дълбока хипноза, най-податливият на внушение не прескача границите, които не би прескочил и в будно състояние. Ние обаче не познаваме границите си дори тогава, освен ако не се озовем в екстремни условия. Всяко нещо ние изпълняваме в подходящ контекст. Бихме извършили неща, които не подозираме, че умеем.
- Как точно Светла Дамянова се свърза с вас, разкажете повече как хипнозата я направи световен шампион?
- Тя сама дойде и поиска да опита по някакъв начин да повиши спортните си резултати. Тренировките й показваха, че тя има много по-голям спортен потенциал, но не може да го достигне по време на състезание. По принцип със спортисти много добре се работи, тъй като са дисциплинирани и следват указания. Тя бързо попадаше под хипнотичен транс, тогава се консултирахме и с легендата на щангите Иван Абаджиев за методите на тренировка и хипноза. Работихме три месеца, тя постави личен рекорд и стана световен шампион в САЩ. Цялата й поддръжка бе под въздействието на хипнозата.
- Как се чувства човек, когато излезе от това състояние?
- Релаксиран. Това е благодатно състояние за почивка и когато някой излезе от хипноза, се чувства презареден и в добро настроение. Дори хипнозата да е продължила минута или две.
- В кръга на шегата, много хора смятат, че българските политици са в постоянен транс заради неадекватните си изказвания и поведение. Има ли политици, които са под хипноза?
- Човек е внушаем от много ситуации, не само от хипноза. Това е да накараш някого да направи нещо, макар и не в хипноза. Това, че са под влияние, макар и не хипнотично, е безспорно, че изпълняват задачи като все едно са в транс, също е безспорно. Но в тези методи няма нищо здравословно или терапевтично.
- Как се запалихте и разбрахте, че имате талант да действате над хората?
- Като малък четях много по този въпрос, попадна ми книгата "Хипнозата" на Владимир Георгеу, която е една от най-хубавите книги по темата. Имаше примерен метод и почти на шега го пробвах с мой приятел. И имах късмет, че беше внушаем човек и ми се получи. Така продължих да пробвам, минах към обучение по психология като най-близка тема и си дадох сметка, че това е част от живота ми.
- Възможно ли е сам човек да се хипнотизира?
- Човек може да медитира и съзерцава, но не и да се самохипнотизира. Това е състояние на транс и контрол върху транса. При хипнозата единият контролира транса, а другият е в такова състояние. Човек може да свърши много неща, но не и да получи контрол над него.
- Изкушавали ли сте се да накарате свои приятели под хипноза да направят нещо опасно или неморално, за да видите какво ще се случи?
- Не, и може би, защото знам, че нашето подсъзнание има много по-голяма защита от съзнанието ни. Инстинктите ни са много по-засилени от това, на което са ни учили. Всяка една злонамереност би нарушила контакта между хипнотизатора и пациента му. Човек може да бъде накаран да направи всякакво нещо, но никога не би прекрачил инстинктивните си граници дори под хипноза. Правили са експерименти - човек под хипноза, дълбока, му е наредено да натисне спусъка и да убие. Той не го натиска, въпреки че не се противопоставя на командата. Просто се губи връзката с хипнотизатора, пациентът заспива или се буди. Друг човек обаче го прави, натиска спусъка. Защото просто всеки от нас е различен.
- Има ли регистриран рекорд за най-дълго поставен човек под хипноза?
- Има. Регистрирани са експерименти в Русия по време на подготовката на космонавтите в Байконур още преди много години. Били са подготвяни да изживяват състояние на безтегловност. Първо са били поставени в такава среда, за да свикнат с усещането за липса на гравитация. А след това в продължение на няколко седмици са били в състояние на транс.
- Значи човек може да се храни и да поема вода под хипноза?
- Да, разбира се. След такава терапия просто се променя един параметър от възприятието, човекът продължава да живее живота си, но е внушена някаква промяна - при тях - отношението им към гравитацията.
- Хипнозата може ли да излекува наркомания или алкохолизъм?
- Хипнотерапията е много по-сложна от хипнозата. При такива тежки зависимости с хипноза би могла да се промени някаква физическа част като усещане - абстиненцията например. Но оттам нататък има период на работа, който е чисто терапевтичен и социален, не е само физическото усещане. Така че хипнозата може да даде помощ, но само в един аспект, а при такива проблеми той не е само един. Към мен се обръщат хора не с такива тежки проблеми, а с тревожност, фобии, депресивни състояния. Страшно много различни хора идват и дори когато разбереш, че човекът не се влияе добре, е хубаво да го насочиш да търси помощ другаде. Няма лесни и трудни случаи, процесът е един и същ и колкото и малко да повлияеш, е добре да го направиш и да помогнеш на хората.
- Позволявали ли сте си да хипнотизирате член на семейството си - съпругата ви например, ако ви е ядосала с нещо?
- Не, това са последните хора, които се интересуват от хипноза. Хахаха, такъв е животът. Аз по-скоро въпреки тяхното отношение се опитвам да продължа да се занимавам.
- Възможно ли е да хипнотизирате човек от дистанция, както си говорим по телефона например?
- Има ли канал за комуникация, било зрителен или друг, и колкото повече информация има за даден човек, толкова по-успешно е всичко. Въпрос е на време. Имало е случаи на хора, които познават хипнозата и сме работили с тях, дори само по телефона е възможно да им се окаже въздействие и помощ. Не е въпрос на мистика или магия, а на опознаване. Хипнозата зависи повече от другия, отколкото от хипнотизатора, насила не може да стане. Ние имаме комуникация на ниво подсъзнание, то пропуска неща. Много неща се случват във всеки един момент, но съзнанието ни не ги улавя. В момента говорим, но съзнанието ви ще усети дали слушалката е до ухото, дали навън грее слънце, само ако съзнанието умишлено се насочи натам. Затова и когато хипнотизираме човек, може да манипулираме други аспекти, с които да го повлияем, без той да го осъзнава.
- А как се чувства хипнотизаторът след хипноза?
- Аз се чувствам като своите пациенти. Хипнозата е процес на синхронизация, не на борба, след която да има умора. Не приемам хипнозата като контрол над хората.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама