Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6418275 www.bgdnes.bg

Бързо обвинение за мутра на Чоков

Биячът Вачо Петков млати Емил Марков пред детето му

Пребитият свидетел срещу кмета на Галиче бере душа в болница

С бързо обвинение за опит за убийство чрез нанасяне на тежка телесна повреда се сдоби охранителят Вачо Петков, сочен за гард на Ценко Чоков. Той бе пуснат на свобода малко след като почти уби свидетеля Емил Марков, който участва в процеса срещу кмета на Галиче Ценко Чоков.
Вачо, както наричат мутрата, е бил освободен за кратко в сряда, но малко след това отново прибран в килията за 72 часа. Жертвата Емил Марков още е с опасност за живота в болница. Марков е бил млатен пред погледите на жена му и малкото му дете. Инцидентът за пореден път разбуни духовете в Галиче. Екшънът станал във вторник в 7 часа сутринта. Емил Марков паркирал колата си пред магазина на майка си, за да си вземе хляб. Зад него спрял джип, в който се возели гардове от охранителната фирма на близкия авер на Чоков - Цецо Тинчев. От бронираната машина изскочил разяреният Пламен Динев. Извадил метална тръба и започнал да тряска Емил Марков в главата. Останалите мутри повалили свидетеля срещу Чоков и започнали да го налагат с голи ръце и ритници. Мъжът изгубил съзнание, близките му крещели и се обадили в полицията. През цялото време охранителите повтаряли на Марков, че трябва да се откаже от показанията си срещу кмета на селото Ценко Чоков.
Полицията се намесила едва когато видяла, че мъжът е с потрошен череп. Той е откаран в болница, където все още е с опасност за живота. Трябвало е да свидетелства в специализирания съд на следващото заседание по делото за бандата на все още действащия кмет Чоков. То ще се проведе на 7 септември в София. Очевидно Марков няма да може да присъства в залата.


След мелето за 24 часа е бил задържан въпросният Вачо. Той е заловен, докато се опитва да напусне селото. Срещу него е започнато бързо производство за тежка телесна повреда и опит за убийство, разказаха от селото. Той обаче едва ли ще бъде изправен пред съда, защото най-вероятно ще духне, опасяват се селяните.
"Това не е първият случай. Хората на Цецо Тинчев охраняват нивите на Ценко Чоков и колят и бесят в селото. Крием се, щом ги видим, не излизаме от къщите си, за да не ни избият", вайкат се свидетелите срещу кмета Чоков. Той е обвинен за ръководенето на престъпна група главорези, които насилвали, рекетирали и тормозели селяните, като взимали и земите им.

Реклама


"Емил Марков е заплашван постоянно. Той не е единствен. Преди година му запалиха трите коли. Миналата седмица пак имаше пожар в плевника му. Той не се дава, но не се знае дали ще оцелее", разкриват други свидетели срещу Чоков. Над 20 души ще се явят на 7 септември в залата, за да разкажат за неволите си. Някои от разпитаните пред съдия обаче избягаха в чужбина, защото не вярват, че кметът ще бъде осъден.
До началото на заседанията Ценко Чоков е изведен от килията на Софийския затвор. Той вече се намира в МВР болница, където лекува ануса си от хемороиди и полипи на дебелото черво.
Под домашен арест е малкият му син Мартин, който също е обвинен като участник в бандата за рекет и тормоз.
"Хората, които биха Марков, заплашват и нас. Пуснали сме 10 жалби в полицията в София, защото тук, в Галиче и Врачанско, за кметското семейство няма правосъдие", плачат свидетелите срещу кмета.
Докато жителите на Галиче се крият по къщите си, втори побой е станал само 30 минути след нападението над Емил Марков в Бяла Слатина. Пострадалият е със сериозни травми. Има и задържан за 24 часа.


Мартин с GPS гривна

След сигналите, че малкият син на кмета Мартин Чоков не спазва "домашния арест", ченгета сложили на крака му GPS гривна. Това твърдят хората от селото, които следят зорко дали подсъдимият спазва закона. Те алармираха няколко пъти, че Чоков-младши бръмчи с джипове из района и не го е еня, че може да бъде върнат в панделата. Явно ченгетата са решили да си измият ръцете, като му сложат GPS гривната, която реално не му пречи да излиза. Чоков-младши бил преместен и в дома на майка си, който е опасан с камери. Оттогава не подавал и носа си навън, но за сметка на това приемал шумни гости, за да се разтуши от скуката, докато чака делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама