Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6420090 www.bgdnes.bg

Пускат Куката от кауша до месец

Пращат мафиота при кардиолог

Хипертония и сърцебиене тормозят Камен Балбузанов зад решетките

Остри сърдечни болки, високо кръвно налягане и аритмия са на път да извадят от решетките прочутия плевенски мафиот Камен Балбузанов-Куката. Това стана ясно на вчерашното заседание в Специализирания наказателен съд, на което Куката щеше да моли магистратите да го пуснат от кауша. Неочаквано соченият за главатар на страховитата плевенска групировка, за която се твърди, че от години рекетирала, заграбвала земи и имоти, пребивала хора и извършвала палежи, не се яви в съда. Депозирано писмо от директора на следствения арест в столицата потвърдило, че Балбузанов бил в лазарета, като здравословното му състояние рязко се влошило и той нямало как да бъде конвоиран до сградата на Спецсъда. От източници, близки до разследването, става ясно, че последните дни мафиотът развил хипертония, а сърцето му прескачало. За да изключят често практикуваната от заловените бандити практика за симулация на тежки болести, магистратите назначиха пространна медицинска експертиза на Балбузанов и специализирани прегледи при кардиолог. Любопитен се оказа и фактът, че защитникът на Куката също не се яви в залата отново поради здравословни причини. Юристи коментират, че това е добре развита стратегия, която може да осигури ключа към свободата на ъндърграунд героя. Подобни проблеми са лесно стимулирани, а манипулацията им е трудно доказуема. Така на 12 септември, за когато е насрочено следващото дело за изменение на мярката на Балбузанов, не е изключено той да се върне у дома в Плевен.
Според мълвите в подземния свят съвсем възможно било Куката да е вдигнал кръвно, след като е научил за гуляите, които си спретвали красивата му съпруга и дъщеря му. В отсъствието на иначе деспотичния бандит двете жени си отдъхнали и се отдали на развлечения и купони.
Единствената спънка пред излизането на Балбузанов от кауша е опитът му да избяга от спецченгетата по време на акцията за задържането му. Заедно с Валентин Георгиев-Жълтия, Ивайло Бировски-Бокса, Илиян Михайлов и Иван Стойчев Куката бе закопчан в края на април тази година. Според събраните по делото доказателства силовата групировка е действала повече от година. С бой и заплахи главорезите заставяли собственици на магазини и кафенета в Плевен да предоставят обектите си за охрана на фирма "Хард Секюрити 2001", чийто собственик формално е близка до Балбузанов млада дама - Владислава Георгиева. Отделно хората на Камен Куката успели да заграбят хиляди декари земи от дребни собственици. Чрез заплахи и побоища те са принуждавани да дарят нивите си на посочени от Балбузанов хора. За бруталния рекет, който върви месеци наред, са подавани множество сигнали от пострадали хора, но реакция от властите нямало. Причина се оказала мощният чадър, разпънат над хората на Куката от висши ченгета и магистрати. Един от протекторите на Куката е окръжният прокурор в Плевен Димитър Захариев. Според събраните доказателства той не само е покривал Балбузанов, но е бил и негов ортак в съмнителните охранителни фирми. В момента скандалният прокурор е под домашен арест.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама