Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6420518 www.bgdnes.bg

Руснаци поръчали Адриан Златков

Криминалисти с шокираща версия

Отломки от "Наглите" са хората, похитили сина на собственика на "Софавто"

Руски бизнесмени, свързани с подземния свят, стоят зад отвличането на сина на шефа на автокъща "Софавто" Тони Златков - Адриан. Това е една от водещите версии на полицията, разкриха пред "България Днес" близки до разследването.
Адриан Златков е в неизвестност от сряда сутринта. Малко след 8,30 той напуска луксозната вила "Магнолия" в софийското село Герман с тузарския си мерцедес и се отправя към работното си място. Час по-късно баща му Тони минава по същия маршрут и забелязва автомобила на сина си изоставен край гробищата. Притеснен, че се е случило нещо лошо, той веднага отива до колата. Забелязва, че телефонът и документите на Адриан са там, но от сина му няма и следа. Веднага подава сигнал до полицията и само за минути районът е отцепен.


Отначало ченгетата подозират, че 25-годишният младеж се е запилял някъде, но скоро става ясно, че случаят е далеч по-сериозен. След първоначалния разпит на бащата водеща версия става отвличане. В СДВР е свикан кризисен щаб, а със случая се заема приоритетно целият наличен ресурс на МВР.
Още в самото начало криминалистите подозират, че похищението е свързано с бизнеса на бащата на Адриан. Тони Златков е собственик на една от най-големите автокъщи в България "Софавто", търгуваща единствено със скъпи коли, а оборотът е за милиони левове. Самият Златков пред медиите отрича да е имал врагове и няма подозрения кой може да стои зад отвличането на сина му.
В свои интервюта Тони Златков по-скоро намеква, че отвличането е с цел да бъде платен откуп. Близки до разследването обаче са категорични, че поводът за похищението е свързан с бизнеса на бащата. Основни заподозрени са двама руснаци, с които Тони Златков има дългогодишни отношения. По неофициална информация през последните месеци между чужденците и бащата има сериозен конфликт, свързан с провалени специфични сделки. Подробности за тях ченгетата отказват да дадат, но от намеците им става ясно, че не е просто сделка с коли втора ръка.
Самият Златков също е имал подозрения, че ще стане нещо неприятно с негови близки, твърдят запознати. По думите им бизнесменът многократно е предупреждаван, че трябва да уреди отношенията си с чужденците.

Реклама


Хора от Герман разкриха пред репортер на вестника, че преди няколко дни със семейството е имало друг инцидент. Подробности не са ясни, но съседи са забелязали, че към луксозната резиденция с бясна скорост се придвижва кортеж с луксозни лимузини. Малко преди това откъм къщата се чуват странни шумове и викове, твърдят комшиите.
По информация на МВР самите руски бизнесмени са по-скоро поръчители на похищението. Физическите изпълнители на отвличането са хора, отломки от зловещата банда "Наглите". За групата, която е отговорна за похищението на десетки бизнесмени, се подозира, че така й не е разкрита напълно от МВР. Част от хората, рязали уши и пръсти на своите жертви, заедно с човека, планирал операциите, така и не са заловени, обясниха криминалисти. Това вчера обяви и една от жертвите на "Наглите", бизнесменът Киро Киров, който припомни, че до ден днешен част от парите, прибрани като откуп, така и не са открити. За хипотезите, че има и неизвестни членове на "Наглите", подсказва и находка от сейфа на пернишкия бандит Стойчо Стоев-Чочо. Официално той няма нищо общо с бандата за отвличания. Повод за ареста му бе похищението и ликвидирането на тийнейджърката Мирослава Николова от Перник. Малко след задържането си Чочо се самоубива, а часовник, принадлежащ на една от жертвите на "Наглите", е открит у него, разкриха запознати.

Бизнес връзки

Семейството на отвлечения Адриан Златков доскоро върти и официален бизнес с етнически руснаци, показа проверка на "България Днес" в Търговския регистър. Бащата Тони Златков заедно с руснака Николай Неклеевич е основател на фирма "НТТ Трейд". Тя се занимава с продажба на осветителни тела, сочи информация от онлайн бизнес справочници. Сред дейността на дружеството е и търговия с луксозни автомобили втора ръка. Фирмата към днешна дата е собственост на Адриан Златков.
Самият Неклеевич има прелюбопитна бизнес биография. Хора от службите твърдят, че е засичан с представители на руското разузнаване у нас. Името му през годините се появява покрай множество дружества, свързани с комуникации и информационни услуги. Преди няколко месеца той създава обща фирма "Световна преса медиа груп" заедно с дъщерята на руския бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев - Лияна. Фирма със същото име се води собственик на информационния сайт wpress.bg. Притежател на интернет адреса е самият Николай Неклеевич. Сайтът ежедневно публикува проруски новини и пропагандни твърдения, определяни от експерти като част от хибридната война на руските спецслужби.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама