Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6426233 www.bgdnes.bg

Охранителят Слави Бойков: Ценко уволнява от затвора!

Не съм свидетел срещу него, но е искал да ме махнат от работа

"Ценко Чоков лично се е обадил на работодателите ми да поиска моето уволнение. Те са му обяснили, че съм на трудов договор и осигуровки и това не може да се случи." Така за малко не загуби работата си Слави Бойков - един от жителите на Галиче, които истински се вълнуват от съдбата на скандалния кмет Ценко Чоков. Бойков е категоричен, че и друг път е присъствал в компании и Чоков е звънял по телефона и е пращал поздрави за ловната си дружинка. "Разполагам с номера, от който звъни. Пуснал съм и жалба и известие до прокуратурата в Бяла Слатина, защото не мога да си позволя да изгубя работата си, разкрива Бойков.

В момента съденият за тартор на банда за рекет и тормоз Чоков е в МВР болница. Той беше изведен от ареста, където остана година и половина, след като на последното заседание приложи документи за над 20 отключили се заболявания. Многократните му опити да излезе на свобода преди това бяха разбити на пух и прах от магистратите, които получават постоянно тревожни сигнали от ключови свидетели срещу Чоков, сина му Мартин и останалите участници в бандата.

Реклама

Последният е от миналата седмица, когато свидетел попадна под тупалки и удари с метална тръба насред центъра на селото. Задържаните се оказаха охранители на нивите и земите на Ценко Чоков. Само един от тях бе арестуван за 72 часа за опит за убийство на потърпевшия Емил Марков. Той е с опасност за живота и разбит череп в болница, след като е нападнат пред очите на жена си и невръстното си дете.
Сигналите на Бойков не са първите, които достигат до ушите на Темида в последната година и половина. Че Ценко Чоков коли и беси от килията, се заговори още след задържането му, когато кметският наместник предложи Чоков да бъде повишен. Докато е сочен за тартор на банда главорези, той се издигна до шеф на Комисията за разпределение на земите и продължи да подписва документи от ареста.

Неуспешни се оказаха опитите на държавния апарат да го отстрани от поста. Чоков използва легално всичките си болнични и натрупани платени отпуски, докато бе в Софийския затвор. След това си пусна неплатен отпуск, а тъй като срещу него няма осъдителна присъда, той нямаше как да бъде отстранен от поста си на кмет.

От Министерството на правосъдието коментираха за "България Днес", че килията на Ценко Чоков до момента не е обискирана за забранени предмети. Освен това не било вярно и че се е бил с надзирател в ареста, каквато информация се носи из Галиче. Той обаче успешно всява страх в жителите на размирното село, които един по един оттеглят показанията си срещу компрометирания кмет.

Синът му Мартин също е подсъдим, но чака продължението на процеса през септември. До края на годината се очаква да бъдат ясни и първите присъди на кмета и останалите подсъдими с него.

Галиче пред бунт

"Око за око, зъб за зъб. Ако полицията не вземе мерки, почваме да бием и ние." Така зове в интернет пространството свидетелят срещу Чоков - Питър Радулов. Посегателството над него е особено жестоко - той твърди, че е изнасилван с бутилка от подсъдимите. Гаврата била заснета, а снимката се показвала за назидание на длъжниците. На нея се виждал малкият син на Чоков – Мартин, и пострадалият Питър със смъкнати панталони и шише отзад. Отчаяният Радулов обаче не намира много съмишленици. Повечето свидетели се крият по домовете си, а някои дори забегнали в чужбина. "Надяваме се на правосъдието, вярваме, че ще чуем присъди. Но за бунт сме някак смазани", опъват се за протеста по-наплашените галичани.

Реклама
Реклама
Реклама