Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6428888 www.bgdnes.bg

Бившата общинска съветничка Дора Пачева: Разследващи са виновни за смъртта на Наско Тонкев!

Години наред хората от Виноградец мълчат, страхуват се от Лазар Влайков

"Истинските виновници за смъртта на Наско Тонкев са разследващите полицаи и прокурори в Пазарджик. Ако навремето си бяха свършили работата, Лазар Влайков щеше да е в затвора, а не да гърми из кръчмите във Виноградец."
С тези думи към вестника се обърна Дора Пачева, бивш общински съветник от Септември. Жената се сблъсква с прокурорския чадър над Влайков още през 2008 година, когато е пребит синът й. Повод за гнева на Пачева към днешна дата е поредният инцидент, в който отново е забъркан шефът на общинския съвет.
В нощта на четвъртък срещу петък в ресторант "Градина" в село Виноградец бе застрелян 47-годишният собственик на заведението Наско Тонкев. Инцидентът се разиграва, докато шумна компания от около 20-ина души, сред които и Влайков, отбелязва рожден ден на 6-годишния Юри. След употреба на солидно количество алкохол общинският съветник изважда чисто новия си "Глок" - 45-и калибър, закупен едва преди няколко часа, и се включва в еуфорията от стрелящи с газови пистолети гости на купона. Пистолетът минава от ръка на ръка сред празнуващите, които го разглеждат. Оръжието последно попада и у шефа на ресторанта Наско Тонкев. Той го връща на Лазар Влайков, но в този момент малкият рожденик Юри посяга и грабва оръжието. В този момент произвежда неволен изстрел и куршумът пронизва седящия до него собственик на ресторанта, твърдят участниците в купона.
Вчера малкият Юри бе разпитан, назначени са и експертизи, които трябва да докажат категорично дали наистина детето е стреляло.
Роднините на Наско Тонкев обаче са категорични, че не Юри е произвел фаталния изстрел, а собственикът на пистолета Лазар Влайков.
След трагичния инцидент стана ясно, че името на Влайков е забъркано в още няколко инцидента. Хора от Виноградец разказват пред медиите, че не за първи път председателят на общинския съвет се забърква в неприятности.
През 2008 година Лазар Влайков е обвинен за побой над 25-годишния Иван Стоянов от Виноградец. Младежът беше опериран в "Пирогов" заради тежки наранявания по лицето.
"3 години се влачи разследването и делото. Мотаха ни напред-назад из районните съдилища, накрая прекратиха процеса. Излезе, че синът ми е виновен, той сам се е душил и стискал. Изкараха, че Лазар Влайков бил в състояние на афект и го оправдаха. Всички свидетели на боя първоначално разказаха какво са видели, но по време на делото до един получиха амнезия", обяснява Пачева.
"Бях наела детективска агенция да следи Лазар Влайков, подозирах, че има нерегламентирани срещи с прокурор Георги Кацаров. Магистратът разбра и се оплака, че съм му причинила безпокойство. Изкара, че имал проблеми със сърцето и ме осъдиха да му платя 20 000 лева", разказа още пред вестника Дора Пачева.
Още тогава жената обявява пред медиите, че атаката няма за цел сина й, а е всъщност срещу нея, за да гласува "послушно" в местния парламент.
"3 пъти са ми палили павилиона за керамика във Виноградец, получавала съм и смъртни заплахи по телефона. Подадох жалба, но всичко се потули", категорична е Пачева.
"Ако прокуратурата си беше свършила работата и случаят с побоя над сина ми не бе потулен, нямаше да се случи и тази трагедия с Наско Тонкев. Докато главният прокурор Сотир Цацаров не изведе разследването от района и не го прати в София, няма да има правосъдие. Пак ще се потулят нещата или Лазар Влайков ще се отърве с нещо минимално", категорична е Пачева.
Без наказание се измъква Влайков и през 2012 година, след като намушква 5 пъти с нож след спор Тодор Стоянов.
"Знам само, че тези два случая са стигали до съда. Има още много, но хората се страхуват и дори не подават сигнал до полицията", разказа пред "България Днес" Деница Тонкева, дъщеря на убития ресторантьор.
"Има едно момче, което живее в Испания, Спас Бончев. Той бе нападнат и нарязан от Лазаров. Брат и сестра също са сред жертвите му. Влайков е счупил едно шише и с него е нарязал лицето на Антон Джалев, бута и сестра му Иванка, тя пада и си чупи крака", обяснява Деница Тонкева.
Момичето е категорично, че вижда със собствените си очи фаталния изстрел, пронизал баща й.
"Видях как Лазар Влайков стреля по баща ми, готова съм да се тествам на детектор на лъжата!", категорична е почернената дъщеря.

Пет пъти мушка опонент

Безнаказано се измъква Влайков и през 2012 година, когато мушка 5 пъти шофьора Тодор Стоянов. Двамата се засичат на пътя между селата Бошуля и Карабунар. Влайков пътува с беемвето си към с. Виноградец, където живее, зад волана на колата му е неговата служителка Анелия. Автомобилът се разминава с пежото на Тодор Стоянов от Пазарджик. И двамата шофьори карат на дълги светлини и се заслепяват. Секунди след разминаването спират. Лазар Влайков и Тодор Стоянов изскачат от колите, за да се разправят. Според твърденията на общинския съветник пред полицията още със слизането от автомобила Стоянов стискал в ръка някаква тояга и ударил по колата му. След това посегнал и на Лазар. Тогава Влайков изважда нож и започва да дупчи, където свари, опонента си. Дълго време лекари от Университетската болница в Пловдив се борят за живота му. Там той е опериран и стабилизиран. Лазар Влайков е арестуван. Води се дело, но е оневинен, тъй като се оправдал, че е действал при неизбежна самоотбрана.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама