Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6428891 www.bgdnes.bg

Шефът на "Славия" Венци Стефанов: Мълчанието ще спаси отвлечения Адриан

Христо ГЕНАДИЕВ

"Мълчанието може да спаси момчето. Като човек, преминал през подобна неописуема трагедия, съм категоричен, че колкото по-малко се шуми около случая, толкова по-добре за бащата и за детето", със съчувствие коментира пред "България Днес" похищението на 25-годишния Адриан Златков президентът на "Славия" Венци Стефанов. Синът на футболния бос Митко Стефанов бе отвлечен на 6 април 2004 г. близо до столичния хотел "Плиска". Въпреки че за него бе платен откуп от 1 млн. лв., момчето и до днес остава в неизвестност, като бащата отдавна е загубил надежда да го види отново. Стефанов обаче вярва, че семейството на Адриан няма да сподели неговата съдба и ще види детето си живо и здраво.

Синът на собственика на "Софауто" Тони Златков бе отвлечен в сряда сутринта до гробищата в село Герман минути след като тръгва за работа. Бащата Тони открива изоставения мерцедес край пътя час по-късно. Вече шести ден обаче никой не се е свързал с бизнесмена, за да поиска откуп за живота на Адриан.

Реклама

Според топразузнавача проф. Николай Радулов, който е и бивш главен секретар на МВР, възможните тактики при подобни отвличания са три. От думите му става ясно, че връзката с роднините трябва да стане колкото се може по-дискретно, като е препоръчително за това да не разбира полицията.

"Обикновено тя научава, но в конкретния случай може да е намерен канал, който да не е контролиран от разследващите. Така че напълно допустимо е родителите вече да са известени и инструктирани", заяви пред вестника проф. Радулов. Друга хипотеза е известно време умишлено да не се прави никакъв контакт с близките на жертвата, за да се увеличи максимално напрежението и да им се извият ръцете. При тези случаи връзка се установява след 10 дни. Експертът е на мнение, че може да става дума не за откуп, а за изпълнение на някакво действие от страна на бащата Тони Златков. Ако това е така, няма нужда от каквато и да е връзка с него. При тези случаи роднините са наясно кой стои зад отвличането и ако извършат каквото се очаква от тях, жертвата ще бъде освободена.

"Най-важното нещо, на което трябва да се надяваме, е похищението да е извършено от професионалисти. Това означава, че те са подготвили абсолютно всичко и ще могат да изчакат да се изпълни тяхното искане. Ако това не са професионалисти, има много сериозна опасност младежът да бъде ликвидиран, за да се прекъсне всякаква връзка с извършителите", категоричен е разузнавачът.

Шансът за щастлива развръзка е похитителите да са добре подготвени, да има къде да го скрият и те да не се притесняват, че могат да бъдат лесно открити.

Самият факт, че отвличането е изключително добре организирано, извършено е в близост до дома на жертвата, тя е била умело заблудена, че е спряна от полицаи, и мигновеното им изчезване говори, че все пак става въпрос за професионалисти.
"Това дава сериозна надежда момчето да бъде спасено", заключва с надежда проф. Радулов.

Руска връзка заплита похищението

Ченгета проверяват заплетените бизнес отношения на Тони Златков с руски милионер с малко име Алексей. По непотвърдена информация 43-годишният руснак имал претенции към "Софавто" за шестцифрена сума. Мъжът развива бизнес в родината си, но от 2012 г. стъпва на пазара на недвижими имоти и строителството в България. Ползва луксозна кола, която е купил на лизинг от “Софавто”. Изплащането минавало през лизингово дружество извън фирмите на Тони Златков. Не е ясно обаче дали отношенията между двамата са само покрай скъпите коли.

Реклама
Реклама
Реклама