Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6430944 www.bgdnes.bg

Ремонтират телефона на Никол в чужбина

Двама са убийците, твърдят приятели на момичето

Чужди експерти ще опитат да извлекат информацията от счупения телефон на закланата Никол от Бургас, научи "България Днес".
Джиесемът е ключът към разплитането на зверското убийство, но е напълно унищожен от обвинения в престъплението тийнейджър Иван Иванов, твърдят криминалисти. В апарата има доказателства, които ще заковат окончателно 15-годишния младеж за бруталното убийство. Мобилният апарат обаче е повреден и всички опити той да бъде ремонтиран от специалисти в София засега ударят на камък. Затова разследващите обмислят той да бъде изпратен за техническа експертиза в чужбина, обясняват те.
Невръстната Никол бе заклана в асансьора на бл. 108 в жк "Меден рудник" на 20 август тази година. Само за няколко часа в затвора се озова 15-годишният Иван Иванов, момче със забавено развитие и специални образователни потребности.
"Да обесим, да разстреляме Иван, да му изпълним смъртната присъда! Може би така ще угодим на обществото, което вече е настроено срещу клиента ми. Не знам кой съд ще гледа делото, но присъдата вече е издадена", това коментира пред "България Днес" адвокат Стоян Иванов, който брани непълнолетния Иван в съда.
"По делото непрекъснато се изнася информация, което не е редно, разследващите да си носят последствията. Твърди се, че Иван е взел 38-сантиметров кухненски нож от дома си и го е носил със себе си цял ден с надеждата да срещне някой по пътя си и да го убие. Много смешно звучи!", категоричен е адвокат Иванов.
Според прокуратурата именно с този нож е нанесен фаталният и единствен удар във врата на Никол. По думите на разследващите екзекуцията е извършена изключително професионално, острието е забито перпендикулярно в сънната артерия, на 3 сантиметра дълбочина, а смъртта настъпва за 2 минути.
"Докато момичето се дави във фонтан от собствената си кръв, той преобръща джобовете й и взема единствено мобилния телефон. Слиза от асансьора и скача няколко пъти върху мобилния апарат, удря го и с камък, докато се убеди, че е напълно унищожен", твърдят от прокуратурата.
"По всяка вероятност мобилното устройство е било потопено във вода или залято с друга течност, за да бъде повредено умишлено", твърдят още разследващи.
След като се уверява, че джиесемът е повреден, Иван го изхвърля в контейнер за смет и се прибира у дома. Окървавените дрехи скрива под леглото си и преоблечен излиза да играе с децата на криеница в квартал "Меден рудник".
Около 21 часа Иван вечеря, сяда пред компютъра си и започва да следи в интернет за информация по неговия случай. Поства няколко новини за убийството на личната си фейсбук страница, след което си ляга. Събуден е в 2,00 часа след полунощ от нахлулите в стаята му полицаи. Арестуван е и отведен за разпит. Още на първото събеседване Иван признава всичко пред полицаите. Той рисува с подробности цялата история, посочва къде е изхвърлен телефонът и признава, че е изхвърлил ножа в шахтата на асансьора. В дома му са открити и окървавените дрехи.
Ръководителят на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров е категоричен: обвинението е доказано на 100% еднозначност за авторството на престъплението.
На противоположно мнение е бащата на Иван - Димитър Иванов:
"Как ще отиде и ще убие някого? Как няма да има капка кръв по тениската му, по чехлите му. Той ще върви като кученце след полицаите", коментира Димитър. Бащата е категоричен, че самият Иван се заклел, че не е той убиецът на Никол.
"Иван досега не е признал нищо и пред мен. Казва, че не е убил Никол. Той реално дори не осъзнава какво му се случва в момента, единствено осъзнава, че ги няма родителите му. Постоянно пита къде са мама и тате", обяснява още адвокат Стоян Иванов.
Популярност набира в интернет и фейсбук групата "Намиране на истинския убиец на 11-годишната Никол Йончева". Там приятели и на жертвата, и на обвинения в убийството разсъждават около мистериозния случай. Според тях авторът на престъплението е богаташче, което живее в блок 108 в бургаския кв. "Меден рудник", в който е извършено убийството. Иван е заплашен да се признае за виновен, а местната полиция е подкупена да изфабрикува доказателствата, твърдят интернет потребители. Някои от конспиративните теории дори забъркват и втори участник в бруталното престъпление, видя репортер на вестника.

10 ключови свидетели заковават обвиняемия

Разпитани са най-важните 10 свидетели, които дават показания за убийството на 11-годишната Никол. Свалени са всички видеозаписи от главната улица при базар "Триа" до бл. 108 в ДМеден рудникУ, направени са 10 експертизи, приети са 40 писмени справки за личността на убиеца, дават отчет разследващите. Според тях мотивът на екзекутора е ревност. Иван настоявал пред тях, че "боцнал" момичето в асансьора между 5-ия и 6-ия етаж, защото му "писнало да го лъже и размотава". В обясненията му има предимно нотки на ревност и обида, обясняват криминалисти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама