Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6430945 www.bgdnes.bg

Убиецът на Виола доживот в зандана

Христо ГЕНАДИЕВ

Извергът Стефан Станев, който преби до смърт и накълца с нож красивата си приятелка Виола, е напълно вменяем и най-вероятно ще лежи доживот в зандана, научи "България Днес".

Повече от три седмици екип от психиатри и психолози към клиниката в Ловешкия затвор е подлагал на кръстосани изследвания наркомана убиец. Според експертното мнение на специалистите Стефан е абсолютно вменяем, съзнавал е напълно какво върши и го е искал. Заключението на медиците разбива на пух и прах и хитрата стратегия, на която възлагаше надежди самият Станев. Според наблюдения на криминалисти и надзиратели той съвсем умишлено се е правел на луд, за да отърве решетките. Стефан бе нападнал и пробол с химикалка своя съкилийник в ареста, а след като го преместиха в самостоятелен кафез, успя да го подпали.

Реклама

"Станев неистово се опитва да се изкара невменяем, а той просто е един обикновен наркоман, който разбира всяко свое действие. Явно, за да засили това внушение, преди седмица започна да буйства жестоко", разкриват под сурдинка служители в столичния кауш.

Защитникът на Стефан адвокат Ивайло Юруков се съмнява в категоричността на експертизата.

"От него научих, че тя била много повърхностна. Той ми обясни, че ставало дума за няколко разговора с психолози и тест с картинки. Според мен това не е ефективно и може би ще искаме друга експертиза", споделя пред "България Днес" адвокат Юруков.
От думите му става ясно, че до края на месеца се очаква делото да влезе в съда. Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по нечуваното убийство, като даде указания казусът да бъде разрешен колкото се може по-бързо и виновникът да си получи заслуженото.

Защитникът не изключва възможността Стефан да направи пълни самопризнания и така да се възползва от намаляване на наказанието с 1/3. В този случай пред него съществуват три варианта. Ако Станев получи най-лекото наказание от 20 години зандан, той ще излежи реално 13. Запознати с казуса обаче се съмняват магистратите да проявят подобна благосклонност към хладнокръвния убиец. Те са на мнение, че той най-вероятно ще отнесе или доживотна присъда, или доживот без право на замяна. Така дори и да признае вината си, Станев ще остане да търка нара до смърт.

Макар че по делото тепърва предстоят да се събират още доказателства и да се извършват експертизи, установени са два изключително утежняващи положението на обвиняемия факти.

"Ако се докаже, че той е извършил убийството и че по това време е бил под влиянието на сериозно количество наркотици, това влошава положението му, тъй като той сам се е поставил в това състояние", тълкува адвокат Юруков. Другият факт е, че Стефан е направил признание пред своя приятелка за зверството, като дори й е показал обезобразения кървав труп на Виола.

Невижданата жестокост се разигра на 23 юни столичния кв. "Света Троица". Заради съмнения за изневяра Стефан мъчи 50 мин Виола, като я удря по главата и тялото със стикове за голф, винкел и я ръга с нож. След това бяга, но е заловен два дни по-късно.

Реклама
Реклама
Реклама