Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6434315 www.bgdnes.bg

До 10 години затвор грозят общинаря Влайков

С изваждането на пистолета той е извършил престъпление

Христо ГЕНАДИЕВ

До десет години затвор грозят скандалния общинар от Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет на 31 август бе убит 47-годишният кръчмар Наско Тонкев от Виноградец. Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна вчера обвинение на Влайков, като той е задържан за 72 часа. Днес се очаква обвинението да внесе в съда искане да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Магистрати изказаха подозрения, че общинарят, който преди време е бил разследван за побой и наръгване, може да извърши друго престъпление или да се укрие от закона.
Обвинението срещу Влайков, което идва седмица след трагичния инцидент в ресторант "Градина" във Виноградец, е заради немарливо съхраняване на бойно оръжие. От местния депутат ще се търси отговорност, че не е взел необходимите мерки за сигурност и е предоставил огнестрелното си оръжие на 6-годишния си племенник, вследствие от което е настъпила смърт на един човек. Ако се стигне до съд и той бъде признат за виновен по тези обвинения, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години.
С факта на изваждането на бойното оръжие на масата, възпроизвеждането на изстрели с него и подмятането му от ръка на ръка Влайков е извършил престъпление, коментират юристи, които довчера недоумяваха защо все още не беше повдигнато обвинение на Влайков по този член. Разпоредбата, по която ще бъде съден, той не засяга извършителя на стрелбата, а търси отговорност от притежателя на оръжието, с което е извършено убийство, обясняват адвокатите. Трагедията се разиграва в нощта срещу 1 септември. С личното оръжие на Влайков при неизяснени обстоятелства е застрелян Наско Тонкев. Веднага след кървавия петък общинарят бе изключен от от партия ГЕРБ, чийто представител в община Септември беше той. Според първоначалните обяснения фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишно момченце, чийто рожден ден празнувала компания в заведението на убития Тонкев. Пистолетът на Влайков обикалял от ръка на ръка и с него стреляли почти всички около масата, разказват пред разследващите роднини на жертвата. Думите им се потвърждават и от намерените в ресторанта над 120 гилзи.
Дъщерята на убития Наско - Деница, която е била по време на трагедията в кръчмата на баща си, обаче е категорична, че не детето е стреляло, а именно Влайков. Със сълзи на очи тя си спомня, че веднага след като баща й пада мъртъв на земята, скандалният общинар потърсил районния прокурор в Пазарджик Георги Кацаров, за да му помогне и прикрие. Това стана и причина главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди разследването да бъде преместено и да се наблюдава от пловдивски обвинители.
Името на Влайков нашумя преди 5 години, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент. Той попада в полицейските сводки и след като пребива сина на общински съветник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама