Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6438668 www.bgdnes.bg

Потрошеният свидетел Емил Марков: Счупиха ми черепа за ЧРД на Ценко Чоков

Охранител пребива мъжа заради няколко стръка царевица, стъпкани от 3 крави

"Побоят срещу мен бе поръчан като подарък за рождения ден на Ценко Чоков. Запалиха ми и 100 бали със сено месец по-рано по повод празника на сина му Мартин". С тези шокиращи признания се обърна към "България Днес" брутално пребитият Емил Марков.
На 29 август Емил е зверски пребит посред бял ден в центъра на село Галиче. След жестокото меле той е с пукнат череп, счупена ръка, крак, синини и охлузвания по цялото тяло. Откаран е в болница и 4 дни лекари се борят за живота му. През това време роднини на пострадалия разказват, че мъжът е пребит от гардовете на частна охранителна фирма, която пази имотите на Чокови в Галиче. Те цял месец тормозели Марков и го заплашвали да оттегли показанията си по делото за организирана престъпна група, което се води в спецсъда срещу Чоков, сина му Мартин и още петима души от селото, но той отказал.
"Целият ми живот е минал в Галиче, там съм роден. Никога не сме имали близки взаимоотношения с Ценко Чоков. От 1989 година сме в конфликт", започна разказа си Емил Марков.
"През годините е заплашвал мен, жена ми Ивка, големия ми син Венцислав и малкия Емил. Той бе едва на 9 години, когато през март 2016 г. Мартин му се заканва, че ще го заколи, докато Емилчо си купува сладолед с братовчед си. По това време заплахите към мен и семейството ми много зачестиха, очаквахме, че този човек ще ни запали, така и стана", обяснява още Марков.
"Два пъти ни е палил. Първият път беше май месец 2016 г., с очите си видях как Ценко Чоков ми запали две коли. Вторият път беше на 24 юли тази година, като подарък за Мартин за рождения му ден ми запалиха 100 бали слама, които бяха на улицата. За 28 август пък Ценко Чоков имаше рожден ден. Аз бях подарък за него, защото на следващия ден ме пребиха. Ето ме, вижте ме!", със сълзи на очи признава Марков.
По думите му проблемите между него и Ценко Чоков са заради малка полянка от 20 квадрата. Според нотариалният акт на Емил Марков площта е определена за озеленяване.
"Ценко Чоков твърди, че е земеделска земя, че щял да я изоре, че ще ми бутне къщата и ще ме остави на улицата", разтревожен е Марков.
Конфликтът между Ценко Чоков и Емил Марков ескалира в края на август. Тогава краварят Сокол, който живее при Марков, води животните, за които се грижи, на водопой на близката река. По невнимание ги изпуска и те навлизат в нива с царевица на Чоков.
"2-3 крави бяха влезли и стъпкали няколко стръка. Обадиха ми се и хукнах да му помагам да ги прибере. Докато отида, кравите вече бяха изкарани. Никой не е карал Сокол да влезе в пакост, станало е случайно. Дори не знам дали моите крави са били сред тези, които са стъпкали царевицата", обяснява Марков.
На другия ден един от охранителите, който пази имотите на Ценко Чоков и на другите арендатори в региона, отива при Емил Марков, за да му потърси сметка.
"При мен дойде Валентин Петков-Вачо и ми вика: "Кравите са ти били в царевицата!". Аз му обясних, че не е било нарочно", казва Марков на охранителя, а той отвръща с: "Сега кой ще плати за щетите?". Гардът не дочаква отговор, а пали джипа си и отпрашва.
"В полицията няма жалба нито срещу мен, нито срещу краваря Сокол", обяснява Марков.
"На другия ден в 7 часа сутринта тръгвам да закарам жена си на рейса, че работи в Бяла Слатина. По пътя се разминах с Вачо, той явно беше тръгнал за към нас", спомня си Марков.
"Явно Валентин ме е видял и е обърнал. Паркирам аз на спирката, а той спира зад мен. Слиза с една дълга тръба и ме започва. Първо ме удари тука по ръцете, опитах да го ритна, но не успях. Не успях да се защитя...", насълзяват се очите на Марков, но той продължава с бруталния разказ.
"Не си говорим, нищо не си казваме, той продължава да ме млати. Викам ще бегам, ама той ме удари и ми спука крака, не мога да бегам. Обръщам се, ама той изпусна тръбата, пресегнах се да я взема, но той я хвана преди мен. Удари ме в гърдите, после в главата. Говореше ми нещо, но аз бях в шок, после загубих съзнание. Валентин се качи в колата и избяга. Това не е мъж за мен, никакъв мъж не е!", огорчен е пострадалият.
"Ще си търся правата! Няма да му се размине! Има жалба в полицията и ще има дело", категоричен е пострадалият мъж.

Вачо си е вече у дома

Под домашен арест е пуснат охранителят Валентин Петков-Вачо, който едва не уби свидетеля срещу Ценко Чоков - Емил Марков. Бабаитът работи като пазач на земите, които са собственост на скандалния кмет на село Галиче. Докато Емил Марков се бори за живота си в плевенската болница, биячът е разпитан и освободен. По-късно е задържан отново за 72 часа с прокурорско постановление. След тридневния престой в ареста съдът решава, че Вачо едва ли ще се опита да бяга или да бие отново, и го пуска под "домашен арест".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама