Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6444956 www.bgdnes.bg

Киро Принца с изгодна присъда

Пияният бизнесмен застреля готвача си в гръб

Темида пожали кръчмаря, ще бъде съден за непредумишлено убийство

Ваня ТОДОРОВА
Ресторантьорът Кирил Христов - Киро Принца е на път да се отърве от затвора заради убийството на 63-годишния си готвач Никола Колев в Несебър. Мъртвопиян, бизнесменът застреля в гръб своя работник преди година и половина.
Разследването за убийството на Никола Колев приключи и материалите по случая са внесени в съда. Казусът се разви изключително изгодно за подведения под отговорност за тежкото криминално престъпление. Това стана, след като прокуратурата промени първоначално повдигнатото му обвинение. Той вече не е подведен под наказателна отговорност за умишлено убийство, за което законът предвижда присъда от 10 до 20 години затвор. Обвинението срещу Кирил Христов е преквалифицирано в убийство по непредпазливост, което се наказва с от 1 до 6 години зад решетките.
Според юристи това означава, че Принца може да не изкара и един ден зад решетките. Причината е, че той е с чисто съдебно минало, има сериозен бизнес и се ползва с добра репутация в обществото. Това нямало как да не натежи при определянето на присъдата, която най-вероятно ще е минимална. Тъй като вече повече от година Кирил Христов е под домашен арест, това време ще бъде приспаднато от евентуалната присъда.


Разследването буксуваше близо година, защото липсваше най-важната експертиза - балистичната. Именно тя трябваше да определи с кое оръжие е убит 63-годишният мъж. Както и да посочи какъв точно е бил пътят на куршума, пронизал смъртоносно Никола Колев. Становището на специалистите от Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) по тези два ключови въпроса бавеха толкова дълго време приключването на разследването. Именно заключенията от тези два анализа са натежали при промяна на обвинението в по-леко на Киро Принца. Категоричното мнение на експертите е, че бизнесменът не е имал намерение да убива дългогодишния си служител и приятел Никола Колев.
Нелепата трагедия се разигра в Стария град на 17 април 2016 г. около 21 часа. Тогава мъртвопияният ресторантьор размахвал без причина личния си пистолет "Зиг Зауер" и стрелял безразборно във въздуха. Готвачът Никола е покосен в гърба в колата на футболния бос Пламен Копчев. Киро Принца натиснал спусъка, без да иска, и пронизал предната седалка, на която се намирал работникът му.
В началото Копчев и Принца дори не разбрали, че Кольо е мъртъв, тъй като музиката в колата била усилена до дупка. Едва когато видели, че се свлича на седалката, двамата го извадили навън и го проснали върху дървената маса пред ресторант "Принц Кирил", собственост на Кирил Христов.
В първите часове след убийството Киро Принца опитал да замаскира убийство на своя готвач като инфаркт и да заблуди близките на своя приятел и служител.
"Представяте ли си?! Някой искаше в тъмното, където мъждукаше лампичка, аз да помисля, че той е починал от инфаркт. Да го вземе катафалката и да ми го върнат набързо в ковчег - да го погреба с мисълта, че си е отишъл от естествена смърт", сподели тогава вдовицата на убития - Стоянка Колева. Именно почернената съпруга първа забелязва течащата кръв от студеното тяло на съпруга си.
"Вцепених се! Как да допусна, че от инфаркт може да избие кръв. Капките ставаха все по-обилни, на плочките се образува локва и започна да се стича между фугите", каза Стоянка броени дни след трагедията.
Ченгетата започват разследване, което вече е приключило и внесено в съда. Очаква се магистратите да решат дали да започнат разглеждане на случая по същество, или да го върнат на прокуратурата за доразследване.

Под домашен арест, но снове из града

Киро Принца не изкара и седмица зад решетките. Въпреки че първоначално беше обвинен в умишлено убийство, той беше пуснат почти веднага под домашен арест. Въпреки ограничителната мярка за неотклонение местни хора го засичаха спокойно да се разхожда в района на заведението си, извън пределите на домашния си адрес. По думите им 59-годишният бизнесмен се държал сякаш нищо не се е случило. Съседи обясняват, че през цялото лято Киро Принца можел да бъде забелязан да обикаля свободно Стария Несебър. При определяна на мярката "домашен арест" Христов декларира пред съда, че няма да напуска пределите на лятната си резиденция в Стария Несебър. Той живее на втория етаж над ресторанта, пред който стана убийството на готвача.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама