Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6445312 www.bgdnes.bg

Журналистка става снайперистка

Украинката Олена Билозирска заснема с камера как ликвидира руснаци на фронта

Хладнокръвна разправа над опоненти устройва украинска снайперистка и се хвали гръмогласно във фейсбук.
Русокосата доброволка Олена Билозирска ликвидира с един замах трима сепаратисти от т. нар. Донецка народна република в нощта на 23 срещу 24 август. Според извършителката на наказателната акция въпросните "деенеровци" са планирали въоръжена провокация навръх националния празник на Украйна на 24 август. Първоначално случката остава извън общественото внимание и има всички шансове да мине незабелязана, докато блондинката Билозирска сама не започва да се хвали. Десет дни след като бившата журналистка праща на онзи свят своите живи мишени, лидерът на крайнодясната украинска организация "Десен сектор" Дмитро Ярош публикува видеозапис от събитията и обявява снайперистката Билозирска за герой: "Оленка е уникална и прекрасна жена. На фронта е от самото начало на войната. Тя е снайперист и упражнява правото си да унищожава враговете на Украйна" - пише гуруто на украинския национализъм във фейсбук.

Реклама

Само няколко минути по-късно "Оленка" копира поста на Ярош на своята стена. Тя използва социалната мрежа изключително активно, като профилът й е наводнен със снимки от фронта. Билозирска е всепризнат майстор на снайпера и често придружава спецотрядите при високорискови операции. Заради "уменията" си получава прозвището Момичето снайпер.


До началото на бойните действия в Източна Украйна войничката работи като журналист и е неизменен участник във всевъзможни протестни акции - в това число и Майдана.

С избухването на въоръжения конфликт блондинката със загадъчна красота се присъединява към паравоенен отряд на Десния сектор. В настоящия момент се бие в редиците на Украинската доброволческа армия - правоприемник на въоръженото крило на екстремистката партия.
"Тя е хладнокръвна убийца и бедствие за Украйна", жалват се руски интернет потребители. Те определят акцията на Билозирска в нощта на срещу 24 август като военно престъпление. Аргумент за становището им са по-ранни изказвания на Момичето снайпер с, меко казано, противоречиво съдържание. През 2016 г. доброволката заявява на всеослушание, че украинските националисти са се подготвяли за война с Русия "много преди Майдана" и че Десен сектор е "пионер в националноосвободителната война.


На другия полюс е патриотично настроената украинска публика, която в съзвучие с Дмитро Ярош хвали убийството на тримата руснаци и величае Билозирска като борец за "свято дело".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама