Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6453606 www.bgdnes.bg

16 години затвор за набеден изнасилвач

Лъжесвидетелстване, манипулиране на показанията на дете и незачитане на съдебно-медицински експертизи пращат зад решетките за 16 години бургазлията Сава Дойчев, за когото се твърди, че е набеден за системното изнасилване на доведената си дъщеря Ванеса, научи "България Днес". Според роднини, доценти от Военно-медицинска академия (ВМА) и от признанията на 14-годишното девойче става ясно, че пастрокът й не я е докосвал с пръст. Въпреки признанията на момичето, че е било подведено от биологичния си баща да набеди Сава, че системно я е изнасилвал, както и категоричното становище на медици, че детето е девствено, преди броени дни Сава Дойчев получи 16 години затвор.

"Сава се държи с мен като с негова дъщеря. Не ме е изнасилвал. Не ме е докосвал по никакъв начин. Баща ми искаше да ме вземе при себе си и да се грижа за другите му деца и затова ме накара да лъжа", през сълзи заявява 14-годишната Ванеса ден след като пастрокът й е осъден. С изпълващо чувство на вина момичето се кълне, че е било подлъгано от роднини и от собствения си баща да набеди Сава в зверското престъпление, като с тяхна помощ била съчинена цялата история.
Случаят е безкрайно необичаен и дори абсурден, като обратите, през които преминава, са достойни за заплетен сюжет на криминален бестселър.
Историята вижда бял свят през май 2016 година. Според събраните по делото данни тогава Васнеса споделя на баща си, че 36-годишният Савя я изнасилва системно, докато майка й е на работа. Подаден е сигнал в полицията, която започва разследване. Момичето разказва на криминалистите, че пастрокът й е задоволявал нагона си с нея над 76 пъти, като за пръв път й посегнал в началото на март м.г. Веднага е назначена експертиза. Съдебен лекар от Бургас заявява, че детето не е девствено. Подозрително, полицаи откриват четири презерватива в кошче за боклук в къщата. По два от тях има ДНК на Сава, а по другите на Ванеса. Ченгета и прокурори решават, че извергът е закован, повдигат му обвинение и го изправят пред съда. Сюжетът обаче се обръща неподозирано. В средата на 2017 г. доценти от ВМА заявяват, че детето не е дефлорирано и е девствено. Майка й Теодора се кълне, че всичко е скалъпено от бившия й съпруг, който иска да сложи ръка върху голямата къща в село Ветрен, където уж били извършвани извращенията. Нови експерти заявяват, че ДНК-то по кондомите не може да бъде надеждно доказателство, тъй както в коша е имало носни кърпички, косми и друг биологичен материал, който съвсем спокойно може да е попаднал върху тях. Самата Васнеса през сълзи започва да крещи, че всичко е лъжа, измислена от баща й и роднините му.
"Баща ми каза да не разваля работата, защото много пари бил дал", твърди момичето. От разказа й става ясно, че той я завел в полицията, казал й какво да каже, а ченгета пък подсказвали как да отговаря на въпросите. Присъдата е обжалвана, а всичко доказателства се проверяват щателно наново.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама