Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6455158 www.bgdnes.bg

Треньорът по плуване Николай Вакареев: Антъни ще е готов за медал в Токио

Николай Вакареев е един от най-успешните български треньори по плуване. Дълги години той готви младите звезди в клуб "Вихрен" (Сандански).

От миналото лято специалистът се занимава с топталанта Антъни Иванов. Под негово ръководство плувецът се класира за финал в дисциплината 200 м бътерфлай на световното първенство в Будапеща (Унг). Той добави и бронз от шампионата на планетата при юношите. Специално за читателите на "България Днес" Николай Вакареев разказа любопитни неща от кухнята.

- Г-н Вакареев, сезон 2017 е към своя край. Каква оценка ще дадете на Антъни за изключителните постижения?
- Постигнахме запланувания резултат от около 1:55,5 мин. С подобно постижение бяхме изчислили, че имаме гарантиран финал на световното първенство. Очаквахме подобно постижение. Ние работим с него от юни 2016-а. Целта ни беше световното първенство. Дори пропуснахме един шампионат за подрастващи, защото беше 20 дни преди мондиала. След това участвахме и на световното първенство за юноши. Не ни се получи там нито като време, нито като форма.
- Емоциите и медийният шум от финала при мъжете отразиха ли се за следващото състезание?
- Има нещо такова. Получи се отпускане, защото все пак вече беше постигнал планирания резултат. Това действа като успокояване. Винаги като треньор съм гонил подготовка за едно състезание. Две, които са едно след друго, идват малко в повече.
- Какво променихте в подготовката на Антъни през последната година?
- Още от малък той постоянно показваше прогрес. Чупеше национални рекорди при предишния треньор. Винаги е поддържал добро ниво. Има второ място на европейско първенство за юноши. Тази година повишихме работата на суша. 4-5 пъти седмично правихме общофизическа подготовка (ОФП) за по час. С това вдигнахме силата и силовата издържливост. Обемът на преплувани километри беше леко повишен с 10-15%. Направихме и повече лагери.
- Какви са целите за следващата година?
- Този сезон още не е приключил. Остава ни третият цикъл, който е вътрешни първенства и национални турнири. Все още очакваме международния календар за 2018-а, който не е излязъл. Искаме да направим едно силно състезание през март или април. Голямата цел е европейското първенство през август за мъже. Искаме да подобрим сегашния резултат с около секунда, секунда и половина. Това ще ни гарантира със сигурност финал. Резултат от 1:54,4 мин. е постиган само от 7-8 човека.
- Залагате на постоянен прогрес за Антъни до олимпиадата в Токио. Ако всичко върви по план, какво да очакваме от него там?
- За Токио ще се бори за медал. Резултатът му като време е в топ 10-12 в света. Има цели три години до олимпиадата. Ако върви с тези темпове, може да постигне резултат в диапазона от 1:52 мин до 1:54.
- От следващата година Иванов заминава да учи в САЩ. Как ще координирате подготовката от разстояние?
- Имаме договорка с неговите треньори там непрекъснато да получавам информация за тренировките му. Те дойдоха на световното първенство, където говорихме. Целта ни е да участва на всички големи първенства. Има доста позитиви от неговото заминаване. Ще има по-добри условия като материална база. Тук сме доста зле. В момента Антъни тренира в Търново в басейна на университета. Трябва да ходи на друго място за фитнес упражнения. С баща му приспособяваме уреди за физическата подготовка. Там всичко ще бъде на едно място. В България Антъни плува сам. Няма спаринги, с които да си свери часовника. Сега при подготовката бях взел няколко от момчетата, които плуват 200 м кроул, за да му бъдат спаринги. Много е важно дали ще бъде обгрижван от треньорите в САЩ така, както ние го правим тук. За тях той ще бъде един от многото, докато на нас ни е единствен. Надявам се да не го използват само за целите на университета. Техните първенства свършват в края на април. Дано после продължат да се интересуват от него като състезател.
- Планирате ли да наблегнете и на други дисциплини като 50 и 100 м бътерфлай?
- Антъни е по-функционален състезател, а 50 и 100 м са по-силови. Той няма този ръст, както останалите състезатели. Освен това е и най-слаб физически в сравнение с другите. Когато порасне и възмъжее, ще отиде на по-късите дистанции. Вероятно тогава ще позакъса на 200 м, защото ще качи маса.

Снимка: Фейсбук Антъни Иванов

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама