Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6455170 www.bgdnes.bg

Злата акушерка на съд за второ бито бебе

На съд за второ бито бебе отива акушерката Емилия Ковачева, която преди дни получи 18 години затвор заради опит за убийство на 4-дневното пеленаче Никол в частната болница "Софиямед".
Софийската районна прокуратура (СРП) внесе обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) срещу Ковачева вчера. Разследващите са събрали достатъчно доказателства срещу акушерката, за да бъде изправена тя пред съда. Обвинението срещу нея е за нанасяне на лека телесна повреда, уточниха от СРП пред "България Днес". Става дума за травми на новородено момиченце.
Според направените съдебно-медицински експертизи бебето е имало охлузвания по тялото, вследствие на които е изживяло болки и страдания, установява прокуратурата. Предвиденото наказание за това престъпление е до три години затвор. Предстои съдът да насрочи дата за делото.
Още преди делото за битата Никол да започне по същество, от държавното обвинение съобщиха, че Ковачева е заподозряна за насилие и над други пеленачета и се разследва за това. От прокуратурата посочиха, че става дума за поне още пет деца. Проверките по тези случаи не са прераснали в обвинения срещу Ковачева поради липса на доказателства. Четири от бебетата се появили на бял свят след тежки усложнения по време на ражданията и това е довело до травмите им, пише в медицинската документация.
Петият случай засяга момиченце с наранявания, което е родено в "Софиямед". Именно за него вчера СРП внесе в съда обвинителен акт за търсене на наказателна отговорност от Емилия Ковачева. Майката на бебето разказала в показанията си, че когато се прибрала с малката си дъщеричка вкъщи, забелязала охлузване под мишницата на бебето. Подозренията за случилото се падат върху акушерката. Срещу Ковачева започва разследване за това, че по време на нощно дежурство на 18 март 2015 г. е причинила лека телесна повреда на новородено момиченце. Разследването приключва с постановление на прокуратурата, което е внесено в съда. С него държавното обвинение предлага на магистратите Ковачева да бъде освободена от наказателна отговорност, а да й бъде наложено административно наказание. Това означава, че автоматично тя се отървава от затвора и може да отнесе само глоба до 1000 лева.
По делото се провежда едно заседание през декември 2016 г. Случаят остава нерешен, защото председателят на съдебния състав Феня Стоянова си прави отвод. Причината е професионален спор от миналото с адвоката на акушерката Владислав Янев. Така делото срещу Ковачева е разпределено на друг състав в районния съд. Той го връща на прокуратурата за доизясняване на фактите. След като това е направено, вчера е внесен нов обвинителен акт срещу акушерката. Този път той не е така благоприятен за вече осъдената на 18 г. затвор Ковачева. С него не се иска само глоба за нея, а понасяне на наказателна отговорност. Тя ще бъде съдена на общо основание. Ако бъде призната за виновна, е възможно да получи ефективен затвор до 3 години.

Дадоха й 18 години затвор

18 години затвор при първоначален строг режим и изплащане на обезщетение от 400 000 лева - това е присъдата, която Софийски градски съд наложи на Емилия Ковачева преди пет дни. Тя бе призната за виновна, че умишлено е опитала да умъртви чрез побой четиридневната Никол през април 2015 г. Делото продължи повече от две години, а наказанието е по-голямо от 12-те години, които поиска прокуратурата, и по-малко от доживотен затвор, каквото наказание поискаха родителите на Никол. Присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама