Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6455477 www.bgdnes.bg

Екзекуцията на Бобъра разкрита

Обвинение за убийство срещу мистериозен аферист, който е сочен неофициално за краля на контрабандата по каналите на комунистическата Държавна сигурност, повдигна вчера Софийска градска прокуратура. Атанас Спасов е прибран в ареста заради екзекуцията на таксиджията Борислав Петков-Бобъра през февруари. Според разследващите Спасов е поръчал разстрела на бакшиша, а спусъка е дръпнал негов подчинен - Стефан Георгиев. Бобъра е ликвидиран, за да не проговори за връзката на Спасов с разбит канал за трафик на хашиш.
Срещу краля на ДС контрабандата и неговия авер вчера бе повдигнато и още едно обвинение. Освен за убийството двамата ще отговарят и за участие в престъпна група за трафик на цигари.
Атанас Спасов и аверът му Людмил Герасков се сочат от ченгета за хората, наследили след 1989 г. част от тайните канали на бившата Държавна сигурност. След промените двамата се забъркват в множество гигантски афери за трафик на дрога, алкохол, цигари и дори убийства. Част от схемите са разкривани от ченгетата, но разследването потулвано след намеса на влиятелни политици.
С контрабанда е свързан и мотивът за убийството на Бобъра, разкриха на пресконференция вчера от МВР и прокуратурата. Таксиметровият шофьор бе прострелян от маскиран мъж в столичния квартал "Надежда", докато чака клиент. Веднага след покушението ченгета споделиха, че покушението срещу Борислав Петков е свързано с проведената през 2012 г. от МВР операция "Сахара". При нея е осуетено пренасянето на 14,5 тона хашиш от Мароко през България до Белгия и Холандия. Почти пет тона от дрогата е заловена по случайност в товарен камион на Дунав мост 2 край Видин. След разплитането на аферата антимафиотите залавят и още 12 тона хашиш в склад край софийското село Мировяне. След залавянето на дрогата на специална пресконференция от ГДБОП обявиха, че тартори на канала са близките до Държавна сигурност и кадри от ръководството на БКП и настоящата БСП аферисти Атанас Спасов и Людмил Герасков.
В суматохата около акцията Герасков успява да избяга, а доказателствата срещу Спасов мистериозно се изпаряват. Така той е даден задочно на съд заедно с останалите изпълнители от бандата. Сред тях и убитият бакшиш Борислав Петков-Бобъра. Името на авера му Атанас Спасов изчезва от делото заради липса на доказателства, че е ръководел канала. Факти за това се е канел да предостави на разследващите именно разстреляният шофьор, обявиха вчера разследващите. Бобъра дори се е срещал с прокурори, за да договори намаляване на присъдата си в замяна на свидетелствата си. Научавайки за това, Атанас Спасов моментално взема мерки да затвори устата на предателя, възлагайки поръчката на своя подчинен Стефан Георгиев.
Оперативна информация за поръчителя на екзекуцията получават и в МВР. Спецченгетата моментално поставят под контрол поръчителя и самия килър. Двамата са следени денонощно и подслушвани в продължение на месеци.
"Използвахме всички налични оперативни способи и в крайна сметка успяхме да съберем достатъчно доказателства срещу двамата, че те стоят зад убийството на таксиметровия шофьор", обяви вчера шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


Контрабанда на цигари

Покрай разплитането на убийството антимафиотите разбиват и поредния канал, организиран от Атанас Спасов. Оказва се, че след залавянето на хашиша е започнал да се занимава с трафик на цигари. В групата си той привлякъл и хора от предишната банда. След събиране на необходимите доказателства новата групировка е разбита миналата седмица. При арестите на пристанище Варна-Запад са задържани 3.5 тона нелегални цигари, произведени у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама