Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6457371 www.bgdnes.bg

Бандитите от "Църна маца" авери със Сретен Йосич

Връзки със Сретен Йосич имат хора от разбитата преди дни банда контрабандисти от "Църна маца", обявиха спецченгета пред "България Днес". За бос на групата от прокуратурата обявиха сочения за крал на контрабандата по каналите на комунистическата Държавна сигурност Атанас Спасов.
Дълги години Спасов е замесен в множество престъпни афери заедно с партньора си Людмил Герасков. Разследващи тандема обясниха, че са ги засичали около наркоканали, ръководени от сръбския мафиот. След серия операции на чужди служби общият бизнес замира, а Спасов се насочва към контрабанда на цигари.
При арестите на ръководената от него група спецченгетата от ГДБОП заловиха контейнер с цигари без бандерол, пристигнал с кораб на пристанище Варна- запад. По първоначална оценка стойността им е над 3,5 млн. лева. Разследващите подозират, че пратката е част от действащ месеци наред канал, осигурил печалби от десетки милиони левове.


Изкараните от контрабанда пари мафиотите влагат у нас, твърдят запознати. За да не бият на очи, огромните суми са инвестирани от няколко офшорки, регистрирани в Белиз. Законите в централноамериканската държава позволяват собствениците на дружествата да останат анонимни. Представители на офшорките у нас са членове на бандата. Действайки като пълномощници, те основават в България други фирми, чрез които купуват елитен пловдивски ресторант и няколко хотела по морето. Самият бос Атанас Спасов от свое име инвестира и в изграждането на слънчеви централи чрез специално регистрираната фирма "Ви Еко Енерджи".
В други свои фирми босът Спасов е съдружник с хора, близки до президентството. Твърди се, че освен с хора от "Дондуков" 2 босът на контрабандистите има близки контакти и с влиятелни политици от БСП и знакови прокурори. Благодарение на тяхното застъпничество през годините успява да стопира множество разследвания, водени срещу него и авера му Людмил Герасков.

Реклама


Аферите на тандема Спасов-Герасков започват веднага след промените през 1989 г. Използвайки каналите на бившата ДС, те започват да се занимават с контрабанда на спирт и цигари. Една от схемите им е разбита през 1999 г. Тогава след акция на НСБОП Спасов и Герасков са арестувани.
Според спецченгетата за няколко години двамата успели да ощетят хазната със стотици милиони левове. Чрез своя фирма те внасяли десетки жп композиции със спирт от съседна държава на временен внос. Веднага след това цистерните се прехвърлят на фирми фантоми, без да се плати акциз. Междувременно спиртът отивал за бутилиране в нелегален цех край София за производство на ракия и мастика. След двуседмичен престой в ареста Спасов и Герасков са пуснати, а разследването зацикля.
Няколко месеца след това двамата отново попадат в ареста, след като МВР разбива канал за контрабанда на цигари. При акцията на антимафиотите са конфискувани 50 мастербокса "Марлборо" от склад в софийското село Негован. По информация на ченгетата контрабандните папироси били вкарвани у нас в тайници, изрязани в палети с велпапе. Както при акцията със спирта и при тази разследването по случая набързо е потулено.
Покрай алкохола и цигарите Спасов и Герасков се замесват и в контрабандата на компактдискове. През 1998 г. те регистрират фирма "Ен Ти Ай Холдинг България". Съдружници там са им току-що напусналият офицер от отдел „Наркотрафик“ на НСБОП майор Бончо Бонев и бизнесменът Марко Михайлов. По това време Михайлов е сочен като един от босовете в производството и търговията с пиратски компактдискове по цял свят. През 90-те години бизнесът, с който България е сред лидерите, носи годишни печалби за стотици милиони долари. Скоро след създаването на общата фирма в София е открит и чисто нов завод за компактдискове. Месеци след това съдружникът на Спасов и Герасков - Марко Михайлов, е открит мъртъв. Според официалната версия Михайлов се е прострелял сам, но дълги години от МВР твърдяха, че става дума за убийство.

Шефът поръчал екзекуцията на Бобъра

Освен за контрабандата срещу Атанас Спасов бе повдигнато и обвинение за убийството на таксиметровия шофьор Борислав Петков-Бобъра през февруари. Според прокуратурата Спасов е поръчал разстрела, а извършител е друг член на бандата.
Целта на екзекуцията е да се попречи на Бобъра да проговори за връзката на Спасов с разбит канал за трафик на 14,5 тона хашиш. Дрогата бе заловена от ГДБОП през 2012 г. Като шефове на наркобандата ченгетата посочиха Атанас Спасов и Людмил Герасков. Впоследствие Спасов отпадна от разследването заради липса на достатъчно доказателства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама