Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6458872 www.bgdnes.bg

Руси Чанев се сбива със Статулова

Вместо да я целува на снимките на "Авантаж"

За разлика от колегите си, актьорът цял живот е с една жена – Невена Мандаджиева

Лили АНГЕЛОВА

"Моля ви, не ме занимавайте с рождени дни и глупости. Имам си работа!"
Така се тросна една от живите легенди на киното Руси Чанев пред "България Днес". Голямата ни кинозвезда навърши 72 години на 18 септември. Актьорът винаги е бил труден за интервюта, но в последните години изобщо отказва да говори. Пред приятелите твърди, че има какво да каже, но предпочита да го прави пред познати вместо пред медиите.
"Продължавам да имам коса и нямам бирено шкембе, затова все ме питат защо увеличавам възрастта си, а то не е така. Вярно е, че имам и друг юбилей - 51 години съм в родното кино, но датите изобщо не ме вълнуват", сподели ни все пак Чанев. Малцина си спомнят, че точно той създаде Малък градски театър зад канала. Актьорът е известен с многостранните си таланти, освен че пише и има книги, той е драматург и сценарист. Заедно с режисьора Георги Дюлгеров измайстори образа си на Дилбер Танас в "Мера според мера". "Бая зор видях с него, защото се месеше във всичко - като текст и поглед на филма. Но съм му свикнал, защото преди това той беше съсценарист и на "Авантаж", сподели режисьорът. Благодарение на авторитета му бившият Първи - Тодор Живков, не спира "Мера според мера", за да не се конфронтира с общественото мнение, както го съветва Дюлгеров. Във филма Чанев усвоява дори струмишкия диалектен говор, на който го обучава майката на Георги Дюлгеров. Легенди се носят и за това как, преди да участва в "Авантаж", Руси прекарва доста време в компанията на затворници и дори понякога преспива в затвора, за да усети какво е да си престъпник.

Реклама


Че Чанев е конфликтен, всичките му колеги са наясно, но винаги намира начин да се извини след време - я с жест, я с думички. С Мария Статулова дори за малко да се избият на снимачната площадка на "Авантаж". "Сбихме се. Екипът бе строен в арменска къща - без декори, всичко е натурално. Трябва да организират сцена в леглото. Това обаче на мен ми изглеждаше доста брутално и се разревах. А Руси се разкрещя. "Тая лигла още ли ще я търпим", нахвърли ми се, но не да ме целуне по сценарий, а за да ме шамароса. А на диванчето Георги Дюлгеров гледа отстрани и изчаква да премине бурята в чаша вода. Треперех от главата до петите. Жоро не ме предупреди, че ще ме съблича по комбинезон - памучен в кюлотен цвят - и се заинатих. И когато Руси демонстрира мъжкото си презрение, скочих като ужилена. И взех да нареждам през сълзи на Жоро: "Аз си отивам. Имам приятелка - много е симпатична, вземете нея", връща през смях лентата Статулова пред "България Днес". В началото Дюлгеров направо пощурял от диалога между нея и Чанев, но обявил почивка и всичко се успокоило. "Руси продължи да ме тормози през целия филм, страшно нахъсан за ролята си. Но смятам, че е било за добро. Той е най-прекрасният и божествен актьор, роден за кино. За съжаление тогава исках да го убия направо. Но бургазлия, какво да го правиш", реди с днешна дата с умиление Мария Статулова.


Освен че е гениален, Руси Чанев превъзхожда колегите си и в нещо друго - цял живот е с една жена - актрисата Невена Мандаджиева, дъщеря на театрала Желчо Мандаджиев. С нея винаги се е разбирал прекрасно. За разлика от бившия директор на първата ни трупа - Васил Стефанов. Именно заради конфликт с него Чанев е изгонен от Народния театър. "За нищо в живота не съжалявам", обясни по-късно звездата.
Когато на 21 май Руси Чанев получи своя донякъде "юбилеен" "Златен век" от Вежди Рашидов, пък рече: "Човек не е сам на света - отделен. Той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Той не може да се забележи и определи, ако няма други. Умните казват, че мисията на всеки от нас е да внесе яснота на тази земя. Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен - иска да бъде осветен, изяснен и подреден. За това пеем "Напред, науката е слънце". Цялата работа на културата е интерпретация, изясняване, улеснение, тълкуване. Творението подрежда хаоса на живота".


Манева му забива най-якия шамар

Актрисата Цветана Манева забива най-якия шамар на актьора. Преди повече от четвърт век двамата се събират на сцената на Пловдивския театър. В този период Цеца е във вихъра си като партиен (БКП) функционер. Сцената се разиграва пред режисьора Никола Петков и Катя Паскалева. Тримата - Цветана, Катя и Руси, репетират "Между два изстрела" от Надежда Драгова. Руси, както е известно, обича да говори постоянно по време на репетицията и колегите му се дразнят от това. "Ей, Руси, ако не млъкнеш, ще ти шибна един шамар. До гуша ми дойде от твоите разговори, искам да работя, пречиш ми", ядосала се Цветана и след като нямало отклик на молбата й, станала и забила звучна плесница на лицето на колегата. "Още го помня, но винаги сме били приятели", споделя за шамара Руси Чанев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама