Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6458969 www.bgdnes.bg

Най-възрастната българка онемя

Баба Матена спря да излиза навън

Виктория СТОЯНОВА

Най-възрастната българка спря да говори!
Въпреки че е настанена сред свои връстници в Дома за стари хора в Ивайловград и не е в изолация, възрастта на баба Матена не й позволява контакт с други хора.
"Вече не общува с никого, само с медицинската сестра, която се грижи за нея, и служителите на дома", разкри пред "България Днес" директорката на дома София Божилова.

107-годишната Матена Златилова стана най-възрастната българка през миналата година, след като предишната рекордьорка Мария Мухова почина през март 2016 г. на 106 години. Достолепната баба е от ивайловградското село Ламбух, но в момента живее в специализираното заведение за възрастни в Ивайловград, тъй като няма кой да се грижи за нея, а се нуждае от постоянно медицинско наблюдение.
"Вече е загубила почти напълно слуха си, както и зрението си. Затова и няма как да общува с другите баби и дядовци", добави директорката.

Реклама

Дори и през лятото бабата не успяла да излезе на разходка и да се полюбува на слънцето. Краката на старицата вече не я държали и по-голяма част от времето си тя прекарва в леглото.
"За жалост през лятото баба Матена почти не излезе навън, не се разходи сред другите пенсионери в дома. Показа се на терасата на стаята си няколко пъти и отново се връщаше в леглото", допълни Божилова.

Въпреки сложното състояние на най-старата жена в България от старческия дом са горди, че Матена живее при тях. Преди да легне за постоянно в болничното легло, тя била душата на компанията и успявала да събере всички обитатели на дома на приказки.

Рекордьорката е родена на 13 януари 1910 г. Докато била по-млада, Матена обичала да бие камбаната на църквата в село Ламбух. С напредването на възрастта, обезлюдяването на родния й край и загубата на почти цялото й семейство възрастната жена все по-трудно се справяла сама с оцеляването си. Затова и отишла в социалния дом.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама