Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6459101 www.bgdnes.bg

Гранати, сливова и мажоретки за независимостта

Иво АНГЕЛОВ

Сглобяване и разглобяване на автомат "Калашников", хвърляне на ръчна граната в цел, както и стрелби по мишени с въздушна пушка са малка част от демонстрационните игри, с които днес ще се отбележи 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.


Ямбол е една от най-любопитните дестинации. Там в 10,45 часа започват вече споменатите игри, които са съвместна инициатива на Музея на бойната слава и Спортен клуб по спортна стрелба "Диана". През целия ден до 17 ч. в музея ще се влиза безплатно.

Реклама


Естествено, най-богата ще е програмата във Велико Търново, където е обявена независимостта на България. Водосвет, празнична литургия и празнично шествие са само началото. В 17 ч. народната певица Николина Чакърдъкова ще изнесе концерт пред общината, а след това ще се извие голямо хоро. През целия празничен ден жителите и гостите на града ще могат безплатно да влизат в крепостта "Царевец", а вечерта след 20 ч. ще се проведе популярният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".


В Троян пък със сигурност ще е най-весело. Честванията за 22 септември съвпадат с началото на традиционния Фестивал на сливата. Празненствата ще продължат до неделя, като отново ще се заложи на дегустацията на прословутата троянска сливова ракия, която неминуемо ще повдигне градуса на настроението. На сцената в Деня на независимостта гостите на фестивала може да очакват появата на добре познатия ансамбъл "Българе".


Тържественият концерт във Велинград, който започва в 11,30 ч., ще предложи богато разнообразие от народни изпълнители, танцьори и... мажоретки. Момичетата от състава "Мистерия" от Пазарджик ще забавляват публиката на площад "Николай Гяуров" в града. В Стара Загора също ще заложат на концерт, като безспорната атракция там е общинският духов оркестър, който ще изпълнява творби на легендарния Дико Илиев.


Независимостта на България ще бъде почетена в Златоград с пазар. В китното родопско градче днес започват Делювите празници, посветени на прочутия Делю войвода. Местните ще пресъздадат как е изглеждал един пазарен ден преди 100 години, като дори облеклата на участниците ще бъдат автентични. По улиците ще могат да се видят от кипри девойки до белосани дами с капели, тежки чорбаджии, поп, ходжа и аскер отпреди век.


Оригинално ще е честването и в Казанлък. Празничният петъчен ден ще премине без автомобили. Местната власт ще забрани движението на превозни средства в центъра на града, призовавайки хората да ходят пеша или да използват велосипеди и обществен транспорт.


Денят на независимостта ще бъде почетен по специален начин в Чепеларе. Китният родопски град ще празнува с музикално-танцов спектакъл "Невястата" на ансамбъл "Родопа". Събитието ще се проведе в 20 ч. на открита сцена на площад "Олимпийски". Заповядайте, за да се насладим на невероятното изпълнение на ансамбъла безплатно и да се докоснем до магията на една легенда, предавана от поколения в Родопите, пресътворена чрез магията на родопската музика и танц", приканват от общината.

Реклама


Изпълнения на военен духов оркестър в Сливен и възстановка в Пловдив на събитията от 1908 г., когато цар Фердинанд е посрещнат в Града под тепетата, завършват празничните програми из страната.

Премиерът в София, президентът в САЩ

Премиерът Бойко Борисов ще бъде в София за честванията по случай 109-ата годишнина от независимостта на България. Заради празненствата част от центъра на столицата ще бъде затворен за движение и паркиране на автомобили. В празненствата ще се включат военнослужещи от Националната гвардейска част.
Президентът Румен Радев пък е в Ню Йорк за участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН. Радев се прибира от САЩ на 24 септември.

Обявена е с манифест

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.


Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.


Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. След Освобождението страната ни продължава да е васална на Османската империя и реално манифестът поставя началото на самостоятелната българската държава.

Реклама
Реклама
Реклама