Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6460260 www.bgdnes.bg

Майсторът на Северозапада Иван Ганов: За 2 дни правя Левски от дърво

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Правя дърворезба с лика на Левски за два дни. С чук и длето започвам рано сутрин и на другия ден късно вечерта съм готов."


Това сподели пред "България Днес" най-големият дърворезбар на Северозапада Иван Ганов. Самоукият майстор е закърмен с любовта към родното, а в работилницата му в Берковица създава истински шедьоври от дърво.

Реклама


"Цената на Левски от дърво е 30 лева. Да бъде хем евтино за хората, хем и за мен да остане нещо, с което да се препитавам. Имам най-много поръчки за великите българи - Ботев, Раковски, Бенковски, ген. Владимир Вазов. Обичам да творя стари български къщи, гайдари, жени в носии, изцяло родни картини от нашия бит", разказа пред вестника майсторът дърворезбар.


Освен в Берковица изящните му произведения могат да се видят и купят в повечето хайдушки събори, гайдарски надсвирвания и панаири в цяла България.


"Правя също приклади и ложи за пушки. Както и кръстове, изображения на светци, часовници. През 1996 г. започнах за първи път. Просто видях едно дърво и знаех какво мога и трябва да създам от него. Тогава бях на 23, така е и до днес", сподели още опитният дърворезбар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама