Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6460530 www.bgdnes.bg

9-годишният Байрям плакал за школото си

Ненаправени у нас имунизации го задържаха в Германия

Бисерка БОРИСОВА

"Вече искам да се върна в България и да ходя на училище!"
Това сподели емоционално пред "България Днес" 9-годишният Байрям Али, който от половин година се лекува в клиниката в Германия. Случаят на Байрям предизвика обществен скандал, след като се разбра, че Фондът за лечение на деца е отказал да го изпрати в чужбина. Драмата коства главата на тогавашния шеф на фонда Владимир Пилософ, а детето замина за Тюбинген, където претърпя трансплантация на бъбрек. Донор е баба му Салима.
"Благодаря на Бога, че вече е добре. Аз също съм добре. Нямаме търпение да се върнем в България. На него му липсват училището, гледа по телевизията репортажи от 15 септември и се разплака. Но тук лекарите са прекрасни, направиха всичко детето ни да се възстанови", сподели баба Салима. "Когато пристигнахме преди половин година, се оказа, че операцията ще се забави с 2 месеца, защото на Байрям в България не са правени задължителните имунизации. Наложи се да ги правим тук", допълни тя.
Баба Салима споделя, че можело вече да са в родината, но в последния момент открили слаба инфекция в урината на детето. Ако всичко с изследванията тази седмица е добре, то Байрям ще се върне у дома. Въпреки че са от малцината, преборили българското здравеопазване и довели до оставка на голям шеф, бабата на Байрям споделя, че не се чувстват герои. "Никого не мразим, не сме искали да се заяждаме. Дадохме гласност на случая ни не за да навредим на някой шеф, а за да може детето ни да оживее. От лекарите и от шефовете им искаме само да си вършат работата", обобщи баба Салима.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама