Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6460675 www.bgdnes.bg

Легендата Екстра Нина: Платих $5000, за да се отърва от мутрите

Желателно е фолкпевицата да има богат мъж

КОЯ Е ТЯ

Нина Панайотова, по-известна с артистичния си псевдоним Екстра Нина, е попфолк и фолклорна певица.
Родена е на 5 декември във Враца. Любовта към музиката наследява от майка си, която е народна певица. Образованието си завършва в музикалното училище в Широка лъка.
В началото на 90-те години заминава за Сърбия и Черна гора заедно със свой оркестър, където работят из прословутите кафани. Екстра Нина е една от най-популярните певици от зората на българския попфолк.

Иво АНГЕЛОВ

- Защо решихте да напуснете България и да заживеете в Истанбул?


- Никога не съм напускала България и държа да подчертая, че съчетавам професионални ангажименти в двете държави, а също така приемам покани за музикални изяви в целия свят. Разстоянието не е голямо и няма голяма разлика между това дали ще пътувам от Варна до София или от Истанбул до Пловдив например. Нашият живот винаги е бил на колела и сме там, където имаме работа. Получих изгодно предложение за работа в Истанбул, но продължавам да пътувам.

Реклама


- Липсва ли ви живота у нас и за какво ви е най-мъчно?


- Почти всеки месец прекарвам 1-2 седмици в България покрай професионалните си ангажименти, срещам се и с близките си. В този смисъл не бих казала, че изпитвам тъга, защото животът ми е пълноценен. Разбира се, бих желала да прекарвам повече време в България, защото обикновено бързам да си изпълня всички поставени цели и се връщам в Турция. Може би ми липсва именно това - да имам повече време да се наслаждавам на моментите си по нашите улици и сред природата, но пък, от друга страна, тази динамика също ми се отразява много добре.


- Какво точно работите в Турция и как минава времето ви?


- Работя в голям ресторант при много добри условия. Изпълнявам богат репертоар от балкански, руски, световни и мои хитове. В свободното си време се стремя да се усъвършенствам, да чета и да се информирам за новостите. Живея по-здравословно, 6 дни в седмицата спортувам, ходя много пеша, спрях цигарите, внимавам с какво се храня. Научих чужд език, което също е богатство.


- Появи се информация, че няма работа за вас в България и не можете да се развивате. Вярно ли е?


- Благодаря ви за възможността да опровергая тези писаници. Човек може да се развива навсякъде, стига да има мотивация и да си поставя цели.


- Какво ви е мнението за съвременния попфолк?


- Звучи по-еднообразно и не дава възможност за голяма изява на гласа, не е достатъчно мелодичен, но има и свежи попадения. С колегите винаги се съобразяваме с тенденциите, но пък аз лично винаги съм ги пречупвала през своите усещания и съм успявала да се отличавам. През годините съм се доказала като експериментатор, така че винаги може да се очакват изненади от мен. Но като цяло не бива да бягаме твърде далеч от собствения си стил и да пеем неща, които не ни отиват. Модата няма да спре да се мени, може да сме в крак с нея, но не и да я следваме сляпо и да ставаме нейни жертви.

Реклама


- Какво мислите за армията от млади момичета, които са готови на всяка цена да станат известни и затова хващат микрофона?


- Винаги е имало такива момичета. Времето отсява и остават най-добрите и тези, за които това е действителна професия. Забелязвам, че напоследък има много търсещи слава момичета, които обаче се ориентират към други поприща, които невинаги са съвсем определени - залагат на сензации, някои са моделки. Може би някой им е казал, че в музиката е по-трудно.


- Одобрявате ли слагането на силиконови гърди?


- Нямам нищо против. Нека всеки разполага с тялото си както прецени най-добре. За мен това никога не е било приоритет.


- Задължително ли е една певица да е с богат мъж, за да успее?


- Не е задължително, но е желателно. Едни от най-успешните певици наистина имат силен финансов гръб, но има и успешни певици, чиито половинки нямат подобни възможности. Също така това да имаш богат мъж не означава, че ще вложиш парите по най-смисления начин. Необходимо е да имаш нюх. Парите са бонус.


- Коя за вас е най-добрата фолкпевица у нас?


- Екстра Нина и още няколко. Не ми се иска да коментирам поименно колежките.


- А фолкпевец?


- Не мога да определя кой е най-добрият, но е хубаво, че се появяват повече певци. По едно време само жени дебютираха.


- Споделяте ли мнението, че преди години се залагаше на певческите качества повече, отколкото на визията?


- Винаги се е залагало много на визията. Това не е от днес. Визията поражда интерес, но не е в състояние да го задържи, ако липсват други качества. И външният вид, и певческите способности са важни.


- Разкажете за псевдонима ви "Екстра Нина".


- Така ме наричаха, когато работех в Сърбия преди години. По това време там имаше актуална певица Екстра Нена, но не знам дали все още е активна. С думата "екстра" оценяваха изпълненията ми. Когато дадох начало на музикалната си кариера в България, избрах да се изявявам с този псевдоним. За кратък период от време бях махнала "екстра"-та, но по съвет на обичаната ми колежка Глория я върнах към името си. Остана си като гаранция за качество.


- Легенди се носят за 90-те години на миналия век. Кой е най-силният ви спомен от тогава?


- Интересът към мен и колегите бе огромен. Правехме истински концерти, на които присъстваха почитатели от 3- до 103-годишна възраст. Понякога сме имали по 2-3 концерта един след друг редом с клубните участия. От друга страна, печелехме и от продажбите на албумите, които издавахме.


- Имали ли сте запомнящи се случки тогава с т.нар. мутри?


- Не мога да кажа, че имам запомнящи се случки, защото бягах от тези среди като дявол от тамян. В началото на кариерата си работих с фирма "Милена рекърдс". Живеех във Варна и пътувах в цялата страна. Пожелах да се преместя в София и да продължа пътуванията си оттам. Фирмата ми предложи да работя всяка вечер в софийско заведение, посещавано от тези групировки. Категорично отказах и напуснах фирмата, заплащайки неустойка в размер на 5000 долара. Тогава това бяха страшно много пари, но не можех да жертвам комфорта си, принципите си, а и не исках да ме свързват с подобни истории. За да не прозвуча предубедено, мога да споделя, че 2 пъти съм пяла пред такива хора и не се чувствах на мястото си. За щастие, не се е случвало нищо лошо.


- Поп музиката набира скорост също у нас. Следите ли изявите на изпълнителите от този жанр - Криско, Гери Никол и т.н.?


- Познавам новите изпълнители в поп музиката и се радвам на успехите им. На моменти ми се струва, че границите между жанровете се размиват - ние също правим по-модерни парчета, но и колегите от попа се доближават до нашия ритъм, подходящ за клубовете. Харесвам и Гери-Никол, и Криско, и Дара, и други.

Реклама
Реклама
Реклама