Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6461890 www.bgdnes.bg

Български пожарникари се хвърлиха от плажа да гасят пламъците в Халкидики

Гърци благославят наши огнеборци, спасили селото им

Група български огнеборци, почиващи на Халкидики, с устрем се хвърлиха да гасят бущуващия пожар до село Мола Калива на полуостров Касандра. Пламъците лумнаха в ранния след обед в петък. В това време български туристи, които се печаха на плажа в близкото с. Посиди, изтръпнаха. Пушеците ставаха все по-гъсти, разнасяни от силния вятър. Нашенци се притесниха много и се чудеха как ще излязат от огнения капан. В този момент родни огнеборци захвърлиха хавлиите и се втурнаха да помагат на жителите на селото и на гръцките им колеги.

„Много умело потушаваха стихията. Личеше, че са професионалисти, защото реагираха светкавично”, коментираха изплашени жители от село Мола Калива. Те благославят българите, но не знаят от кой град са. Гръцките власти хвърлиха огромни сили за потушаване на пожара. В акцията участваха 20 пожарни автомобила, 40 огнеборнци, 3 хеликоптера и 1 самолет.

Реклама

„Какво да правим? Ще ни евакуират ли”, питаха туристки от София, докато наблюдаваха от плажа в Посиди стихията. След около два часа те си поеха въздух, когато видяха, че пушеците намаляват.

В същото време полицаи отцепиха достъпа до горящия район и пренасочваха колите по други пътища. Гасенето продължи през цялата нощ и огънят е овладян. Но часове по-късно пламъци обхванаха планинската част над баровското солунско предградие Терми. Пожари има и около Серес.

Разследванията на гръцките власти това лято доказват, че повечето от палежите те не са случайни. Сред жителите на изгорелите райони се носи мълва, че бизнесинтереси стоят зад опустошителните пожари. Те се случват обикновено в атрактивни места, към които има строителни апетити. Обикновено извършителите били наемни лица. За да се прекрати практиката с отдаване на опожарени райони за строителство на хотели и вили, правителството на Ципрас е внесло по спешност проектозакон, който забранява изгорелите терени да се застрояват. Новите поправки предвиждат изпепелените зони да се залесяват и нищо повече.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама