Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6463852 www.bgdnes.bg

Култовият фен Константин Капчин от "Пирин СС": Продадохме Бербо с кръчмарска бележка

Константин Капчин е култов фен от организацията "Пирин СС". Вече повече от 15 години не пропуска мач на любимия си клуб и един от най-разпознаваемите запалянковци в региона. Член е на Управителния съвет на Сдружението на футболните привърженици и участва в редица инициативи в борбата с хулиганството.

 

- Косьо, какво се случва с организацията "Пирин СС"? Ходите ли още по мачове?             

Реклама

- Ходим в намален състав, но продължаваме да подкрепяме любимия отбор. Създадохме "Пирин СС" заради братята Чомбе - едни боклуци от едно петричко село. Това беше съпротива на тяхното управление и след половин година ги изгонихме.              

 - Доволен ли си от представянето на "Пирин" този сезон?                                      

- Трансферната политика е пълен провал! Получиха се дупки в отбора. Мнението за треньора Радуканов е двустранно, някои го подкрепят, някои не ги кефи. За мен с наличните ресурси Радуканов се справя добре. Негова грешка е, че не натиска ръководството за повече нови играчи.                                                                                  

- В интернет е хит твое телевизионно интервю от "Герена" преди години. В него отправяш тежки думи към "Левски".                                                                                    

-Доста емоционален бях, младеж на 18-19 години, който е изпил едно кило ракия. Общо взето, пълни глупости говорих, ама ето че се е случило.                                              

- Режат ли още съдиите малки отбори като "Пирин"?                                                        

Реклама

- В последно време ми харесва как свирят българските съдии. Има израстване, правят се грешки, но е нормално. Понеже тук липсва качество на футбола, обръщаме повече внимание на съдиите и страничните работи. Много ми е кеф, че "Левски" и ЦСКА съдиите не ги подкрепят, както беше преди 10 и повече години. За "Лудогорец" има наченки за подкрепа, но май не е преднамерено. Колкото и да ми е неприятно да го кажа, те играят най-добрия футбол у нас. Съдиите не са свикнали на темпото им и оттам идват грешките. Ако съм на мястото на Домусчиев, изобщо няма да работя със съдиите, защото е безсмислено. Те вече взимат и хубави пари, не вярвам някой нарочно да прави простотии.

- Кои са отборите с лоби?

- Те са ясни - "Лудогорец", "Левски", ЦСКА и "Черно море".

- Има ли черно тото в България?
- Щом има доклади, значи има и уговорени мачове. Най-пресният пример е мачът "Левски" - "Берое" при юношите, със съдиите от Благоевград. Някой път единият отбор си прави схеми, друг път съдиите, трети път и двата отбора.

- Ти бил си на уговорен мач?

- Да, "Монтана" - "Пирин", преди да влезем в "А" група, предпоследният мач. Колкото и неприятно ми е да го кажа, това е двубой, в който "Пирин" участва в уговорка. Мен ме е срам от този мач, по-добре да ни бяха били с 3:0 и да не влизаме в "А" група. После за това страдахме, защото съдбата си знае работата. При Неделчо Метушев наредихме 15 мача без гол. На по-смешен мач не съм бил. Той не беше направен за черно тото, а за да може "Пирин" да влезе в "А" група. Не знам дали е плащано нещо, или е имало само уговорка. Имаше и една контрола между "Малеш" (Микрево) и "Пирин" през 2011 г. Футболистите на "Малеш" оставяха след 70-ата минута нашите играчи да им вкарват голове. Обаче треньорът Коце Ангелов-Лаптопа им забрани и се получиха доста куриозни ситуации.

- Предстои конгрес на БФС. Има ли Михайлов конкуренция?

- Боби е вреден! Нали знаете кой гласува на конгреса - клубове от населени места, които не сме чували. Президентите от "А" група са достатъчно подли и са влезнали в схеми с Боби. Ще има десет гласа против и пак ще го изберат. Въпросът е, че трябва да има силна алтернатива, като например Бербатов. Наско Сираков не е окей. Той е готин, но си е левскар. Не трябва да има такъв човек, толково силно свързан с даден клуб. Христо Стоичков пък е цесекар и оттам ще се получат зависимости, които няма да са приятни. Боби е сребролюбец, не е левскар. Трябва да се измисли формула, в която футболът да вирее. Дали ще е полупрофесионална лига, дали ще е аматьорска. В България нямаме завод за клечки за зъби, а искаме да правим професионален футбол. Парите, които се дават за заплати, са незаслужени. В "Пирин" заплатите са нормални - по 2-3 хиляди лева, и можем да бием всеки един отбор в "А" група. Значи другите не си вършат работата, парите се харчат безсмислено. Не може хората да взимат по 500-600 лева заплата и да дойде някой като Гриша Ганчев да дава 20 000-30 000 евро. Няма логика. Това не е Англия, където клубовете са на печалба и продуктът отговаря на цените. Например мача "Витоша" - "Пирин" не знам кой нормален човек го е гледал даже и по телевизията. Поне ако играят деца или аматьори, няма да им се сърдиш. Купуват се на килограм някакви чернилки и отпадаме от разни "Мури".

- Какво мислиш за трансформациите в ЦСКА?

- И при "Пирин" имаше трансформация, но тръгнахме от "А" окръжна и минахме през всички дивизии, за да се върнем. Не се е променял форматът на първенството, за да може "Пирин" да играе в "А" група. Ако искаме да имаме някакви успехи, трябва да има равни правила. Уважение към ЦСКА, обаче има закони. Не може някой да го връщат само защото е име и има повече фенове. Всеки компромис води до катаклизми. Нас ни извадиха справедливо на два пъти от "А" група, но имаше и други, които също трябваше да бъдат изхвърлени. Крада аз една кола, ти крадеш, но само мен ме вкарват в затвора. Просто Боби Михайлов нямаше топки да ги изхвърли, дано по-скоро да се маха от футбола.

- Защо толкова мразиш "Левски"?

- Не че ги мразя. Помня времето при Томас Лафчис и Грашнов, тогава започнах да ходя съзнателно на мачове. В Благоевград винаги ни биеха с 1:0. Кога с дузпа, кога с гол от засада. Просто бяха гаден отбор. Всеки път имаше нещо сечено и ми е останало неприятно чувство. Наско Сираков е надменен, Лафчис също. Винаги бяха с многото пари.

- Какво мислиш за футболното хулиганство, биете ли се още?

- Мразя футболното хулиганство! Безсмислено е българин да се бие с българин , защото аз съм от "Пирин", а ти от ЦСКА. Това е пълна тъпотия. Сега на 23-ти бяхме в Катуница всякакви фенове, за да покажем, че нищо не е забравено от циганското убийство на Ангел и смъртта на Павел преди години.

- С какво друго се занимаш?

- С онлайн покер се занимавах, но и на него му мина времето. Напред съм с парите, пет години си поживях хубаво. Сега се чудя с какво да се захвана.

- Харесва ли ти националният отбор при Петър Хубчев?

- Националният отбор се събира три-четири пъти в годината, не можеш да направиш отбор, а само да селектираш. Прави ми впечатление, че вратарят Благой Макенджиев не е викан. По-добър от него в "А" група няма и то не защото е от "Пирин". Пламен Илиев се справя, но Макенджиев е с пет класи над Китанов и особено над Митрев. Това е дразнещо, нямам обяснение. Не знам Хубчев какво гледа! Ако бях национален треньор, поне веднъж в годината щях да дойда да гледам "Пирин".

- Има ли място Бербатов, който проби в "Пирин" в управлението на българския футбол?

- Не ми харесват някои неща в характера на Бербатов, но след Стоичков той е най-голямото име. И ние трябва да си го пазим и ценим. Той рано отиде в ЦСКА и в чужбина, има малко странен характер. След един мач с "Пирин" 1:1 на "Армията" го псуваха, помня какво им беше отношението на цесекарите. Ако съм на мястото на Бербатов, няма да се върна нито в ЦСКА и "Пирин". Тук започнахме да му се подмазваме чак след като стана известен. 

- Каква е истината за трансфера на Бербо от "Пирин" в ЦСКА?

- Продадохме го за 8000 лева, в днешни пари примерно 30-50 бона. Виждал съм фактурата за Бербатов. Дали са ни и 40 чифта обувки. Фактурата беше като кръчмарска бележка от едно време. На ръка написана и с един печат отгоре. На стадиона в канцелариите я бяха изнамерили.

- Помните ли македонските дербита с "Беласица" на Коце Маца?

- Дразнител голям беше Коце Маца. Веднъж играхме бараж с "Беласица" за "А" група. Биха ни с 4:1, тогава той не им беше плащал няколко месеца заплатите. Говори се, че е закарал няколко торби пари в съблекалнята и им е казал: "Ако биете "Пирин", взимате всички пари, ако не - нищо!" Те излязоха и направо ни смачкаха.

Алексей Гилтяй

Реклама
Реклама
Реклама