Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6464211 www.bgdnes.bg

Пребиха внука на баба "муле"

Пенсионерката пренася дрога заради отнет от лихвари дом във Враца

Ваня ТОДОРОВА
Свидетел по наркоканал за трафик на дрога от Южна Америка към Европа бе зверски пребит във Враца. Илиян Иванов е със счупена ръка и множество охлузвания. Внукът на задържаната с наркотици в Швейцария пенсионерка Цветанка Тодорова е нападнат от група бандити пред блок в квартал "Дъбника". Съборен е на земята с един удар с твърд предмет, а след това е млатен жестоко с ритници и крошета. Докато го биели, единият от нападателите повтарял на Илиян да мълчи и да не говори повече. Младежът изгубил съзнание за кратко. По-късно е закаран в болница, където му е оказана спешна медицинска помощ. Илиян е подал жалба в полицията.
67-годишната Цветанка Тодорова бе задържана със 700 грама кокаин на летището в Цюрих. Тя пристигнала от Сао Пауло (Бразилия) на 30 юли т.г. и е трябвало да продължи с полет към Атина, откъдето да стигне до София с автобус. При рутинна проверка швейцарските митничари обаче откриват дрогата в куфарчето й. Цената на наркотика, пласиран на вътрешния пазар в България, надхвърля 1 млн. лв.
Оттогава възрастната жена е в предварителен полицейски арест близо до Цюрих, но засега отказва контакти с консулството ни в Швейцария. Българските служби са информирани, но прокуратурата и ГДБОП пасуват, защото родните правоохранители не виждали организирана престъпна група (ОПГ), за която трябват минимум трима души. Организираната престъпна група е налице и Цветанка има основателни причини да не се доверява на българските власти. Според разследване на сайта във врачанската прокуратура отлежава безнадеждно нейна жалба от края на юни срещу криминално проявените братя Манчо и Анри Ковачеви. От документа става ясно, че мутри лихвари държат жената в зависимост чрез измама за отнемане на жилището й. Братята се движат в група с осъждан за дрога съратник на Данчо Пръча и местен полицай, превърнал се в медиен герой.
В жалбата си до прокуратурата Цветанка Тодорова описва класическа лихварско-имотна измама. Жената работила от години в Гърция и спестила за жилище, което купила за 45 000 лв. с банков кредит, който изплащала дълго време. Докато отсъствала от страната, натрупала дълг към „Топлофикация“, а й били нужни и пари за обзавеждане. Банките обаче й отказват потребителски заем заради малката пенсия и несигурния доход от чужбина.
Тогава тя се обръща към лихварите. За да получи кредит от братята, които държат заложна къща, тя била принудена да им ипотекира единственото си жилище. Заминала отново да работи в Гърци и пращала пари за погасяване на дълга. Когато се върнала, установила, че жилището вече не е нейно. Измамниците я накарали да подпише документи за покупко-продажба вместо за залог. Цветанка подава сигнал в прокуратурата, от който няма резултат.
Илиян няма съмнение, че баба му е била вербувана като "муле" от двамата братя срещу обещание да си откупи по този начин отнетия с измама апартамент. В него баба и внук са вложили всичко, изкарано от двамата от гурбет в чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама